18 Şubat 2017 Cumartesi

kış için öneriler tavsiyeler

bu yazı pilbilgi.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır. yazının daha uzun, resimli ve karşılaştırmalı versiyonu pilbilgi.blogspot.com adresinde bulunabilir. kaynak göstererekl alıntı yapılabilir


Kış için kısa tavsiyeler.
1-      Yanınızda sofra tuzu ve turşu tuzu (salamura tuzu, kalın tuz) bulundurun. Sofra tuzu duraklamalarda lastiğinizin ve pençelerinizin donmasını engeller. Ayrıca sabah kalktığınızda buzlanmış camlarınızı hızla çözer. Geceden cama serperseniz cam buz tutmaz. Kalın tuz da kaldırımdan inmek, birkaç metrelik yeri tırmanmak, yol kenarından yola çıkmak veya saplandığın yerden kurtulmak gibi işlerde size fayda sağlar. Birinde yol kenarındaki kar yığınına saplandım. Çekiş tekerine ve çevresine tuz dökerek saplandığım yerden çıkabildim. Arabadan indiğinizden yer buzluysa sizi kurtarır.
2-      Yanınızda yedek yakıt bulundurun. Uygun bir kapta aracınızın kullandığı yakıttan bulundurun. Sizde zincir olsa bile başkasında olmadığı için yolda kalabilirsiniz veya kapalı yol yerine servis yoluna yönlendirilebilirsiniz. Ayrıca kar ve zincir yakıt tüketimini 2 kata arttırır ve her zaman benzinci bulamayabilirsiniz. Yedek yakıtınızı 1 gece için yapın. Genelde 1600 ccye kadar dizellerde 5 litre benzinlilerde 10 litre yetecektir. Otogaza fazla güvenmeyin. Gaz çalışmaya devam eder ancak evoporatör kolayca donacağından motor çalışırken kapanabilir. Ayrıca dizel yedek yakıt bidonunu kar başladığında içeri alın. Bagajda donabilir.
3-      Teneke kutularda jel yakıtlardan bagajınızda bulundurun. 1 tanesi yaklaşık 3 saat yanar. Hesabınızı ona göre yapın. Parlama dökülme yapmadığından güvenilirdir. Ancak zamanla içeride koku yapar bu nedenle karşılıklı 2 camı 1-2 parmak açın. 
4-      Bagajda yeden su ve hazır yiyecek bulundurun. Oha demeyin çünkü gerekti mi tam gerekir.
5-      Küçük bir kürek alın hayatta bir kere gerekir tam gerekir. Ayrıca savunma amacıyla da etkilidir.
6-      Fener ve yedek pil bulundurun. Eğer sıcaklığın sık sık -5in altına düştüğü yerlerde bulunuyorsanız kuru lityum pil kullanın. Alkalin ve nikel piller içeriklerindeki su nedeniyle düşük sıcaklıklarda güçlerini kaybeder. Beni dinlerseniz bir kafa bir de el feneri bulundurun. Ellerinize ihtiyaç duyduğunuzda kafa feneri uzak aydınlatma gerektiğinde el feneri işinizi görür. Yalnızsanız sinyal vermek için de kullanılabilir. Yerinizi belli etmeniz gerekebilir. Bir led bir de halojen ampullü fener bulundurmanız iyi olur. Led uzun yanar ancak karda aydınlatması çok zayıftır. İç aydınlatma için led iyidir. Uzun yanar ve ışık moral açısından iyidir ancak halojen ışığın aydınlatma kalitesi ve renk çözünürlüğü ledde asla olmaz. Uzaktan yaklaşan şeyin arabamı kurt mu olduğunu bilemezsiniz.
7-      Sigara içmiyorsanız bile çakmak kibrit türü şeylerden 2 adet arabada bulundurun. Bir tane ıslanabilir bozulabilir, kırılabilir. Pahalı bir şey değil. Ayrıca 1-2 de mum bulundurun. Sadece aydınlanmak değil ateş yakmanız gerektiğinde de mum faydalı olacaktır. Kuru dalı nerden bulacaksınız ama ermişim mumla ıslanan bir şey kolay alev alır.
8-      Arabaya koyduğunuz tedbir malzemelerinizi düzgün kaliteli ürünlerden seçin. Seyyar satıcıdan alacağınız 1 tl lik fenere hiç güvenmeyin veya ucuz pil sizi her an yolda bırakabilir.
9-      Aracınızdaki tedbir malzemelerini ara ara kontrol edin. Bitmiş pil, kırık lamba, akmış pil, un ufak olmuş gofret size fayda sağlamaz. Teneke jelin de bir ömrü var.
10-   Akıllı telefonunuz için en az 1 tam şarjlık power bank bulundurun.
11-   Toplu yerlerde pek vahşi hayvan sorunu yaşanmaz ancak tek başınıza kaldığınızda vahşi hayvan sorununuz olabilir. Tilki gibi hayvanlar sorun yaratmaz ancak kurt ve domuz iyi değildir. Hemen aracınıza sığınabileceğinizden uzak mesafelere gitmeyin ve fenerinizle etrafı kontrol etmeden çıkmayın. Domuzu asla kızdırmayın çünkü çoğu araba sizi yetişkin bir domuzdan koruyamayacaktır. Tüm hayvanlar ateşten korkar. Yapabiliyorsanız ateş yakın. Unutmayıp yanınıza aldığınız yakıt bidonuyla geçici ateş yakarak hayvanları kaçırabilirsiniz. Teneke spreyiniz varsa yanan çakmağın üzerinden sıkın. Sizi korumaz ama korkutucu bir alev verir. Hayvanları korkuttum diye de güvenmeyin. Domuz fazla ısrar etmez ancak kurt akıllıdır ve pusuya yatabilir. Gerekmedikçe veya anlamıyorsanız hayvanlara ateş etmek dahil işlere bulaşmayın. Daha da kızdırabilirsiniz. Ayrıca unutmayın onların da canı var. Onlar da kendilerince ev geçindiriyor.

bu yazı pilbilgi.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır. yazının daha uzun, resimli ve karşılaştırmalı versiyonu pilbilgi.blogspot.com adresinde bulunabilir. kaynak göstererekl alıntı yapılabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder