18 Şubat 2017 Cumartesi

çivili lastik

bu yazı pilbilgi.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır. yazının daha uzun, resimli ve karşılaştırmalı versiyonu pilbilgi.blogspot.com adresinde bulunabilir. kaynak göstererekl alıntı yapılabilir



Çivili lastik:
Kış lastiklerinin bazılarında kar lastiklerinin genelinde çivi yuvası bulunur. Bunlara özel bir basınçlı tabancayla lastik çivisi monte edilir. Zincir kadar hatta daha iyi bir yol tutuş elde edilir. Kar, buz, fren, dönüş fark etmez. Kuru zemine yakın bir çekiş elde edersiniz.
Ancak bu lastikler özellikle ülkemizde piyasadan büyük oranda silindi. Çünkü dezavantajları çoktur. Lastiğe çivi takıp çıkarmak kendi kendinize yapabileceğiniz bir şey değildir. Özel alet gerektirir. Bu aletlerde her lastikçide olmaz. Bu nedenle evde veya bagajda hazır bulundurup hemen kullanamazsınız. Önce bunları takacak lastikçi bulmanız gerek. İşiniz bitince de çıkaracak lastikçi lazım. Bu nedenle maliyetlidir. Ayrıca esnek değildir. Tak çıkar yapamazsınız.
bu yazı pilbilgi.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır. yazının daha uzun, resimli ve karşılaştırmalı versiyonu pilbilgi.blogspot.com adresinde bulunabilir. kaynak göstererekl alıntı yapılabilir

Fren ve kalkışlarda çiviler gevşer ve zamanla dökülür. Ne zaman döküleceğine dair bir süre verme olanağı da yoktur. Çiviyi takan makine, takan kişi, lastiğin yaşı ve kalitesi, çivinin yapı ve kalitesi yanında kullanıcı alışkanlıkları ve yol durumu da çok etkili olduğundan nerede yolda kalacağınızı bilemezsiniz.
Kuru yolda kısa zamanda özelliğini kaybeder ve zincire yakın bir titreşim yapar. Bunu önlemek için lastik havası indirilir ama bu seferde buzda kayarsınız. Yani her şartta birilerine bağımlısınız. Ayrıca kötü bir kullanıcının elinde kısa zamanda lastiğe zarar verir. Diğer yandan lastiğinizden kopan çiviler başka araçlara zarar verebilir.

Bu nedenler yüzünden ülkemiz gibi yerlerde akıl karı değildir. Daha çok Norveç, İsveç, Alaska gibi sürekli kar altında yaşanan yerlerde anlamlıdır.

2 yorum:

  1. Güzel bilgiler olmuş. Kış lastiği fiyatları ve kampanyalarını Kış lastiği fiyatları sayfasından incelemenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  2. Bu bilgilerin yanı sıra lastik tamir bakım ve onarım hizmeti için seydikemerlastikçi

    YanıtlaSil