18 Şubat 2017 Cumartesi

kar paletleri

bu yazı pilbilgi.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır. yazının daha uzun, resimli ve karşılaştırmalı versiyonu pilbilgi.blogspot.com adresinde bulunabilir. kaynak göstererekl alıntı yapılabilir



Kar paletleri:
Zincirle benzer mantıktadırlar ancak materyal olarak metal değil sert kauçuk, poliüretan veya sertleştirilmiş polietilen (plastik) kullanılır. Yol tutuş açısından x tipi zincirlere benzerler. Bazı markalarda metal zımbalı taban olduğu için mahmuzlular gibi buzda da ekstra fayda sağlarlar. Fren ve dönüşlerde zincir kadar iyidirler. Lastiğe zarar verirler ancak zincirden çok daha az zararlıdırlar. Ancak lastiğe büyük numara palet takarsanız ve biraz hızlı kullanırsanız palet kenarları lastik dişlerini tıraş eder.
bu yazı pilbilgi.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır. yazının daha uzun, resimli ve karşılaştırmalı versiyonu pilbilgi.blogspot.com adresinde bulunabilir. kaynak göstererekl alıntı yapılabilir

Bunların en büyük avantajları zincire göre çok daha sessiz ve sarsıntısız olmalarıdır. Otomatik vitesli veya absli araçlar gibi zincirin önerilmediği araçlarda rahatlıkla ve güvenle kullanılırlar.
Normalde zincir sadece çekişin olduğu tekerlere takılır ancak çekişin olmadığı tekerlerin normalde sağladığı fren ve dönüş desteği zincir varlığında ortadan kalktığından zemine bağlı riskler azalsa da devam eder. Arka lastiğim kabak olduğu için ön lastiğimde zincir olduğu halde el frenim çekiliyken arabamın yokuş aşağı kaydığını bilirim. Benzer şekilde ön tekerime zincir takılıyken dönüşte arka tekerim yeri iyi tutamadığı için kendi etrafımda 3 tur atarak döndüğümü de bilirim. Arka tekere de zincir takmak genellikle faydalıdır ancak sarsıntı ve ses bunu imkansız hale getirir. Denedim ve çok faydalı ama bir o kadar da zulüm olduğunu söylemem gerek.
Paletlerin sessizliği ve lastiği daha iyi sarmaları nedeniyle öne ve arkaya 2 takım takarak kuru yola yakın bir yol tutuş sağlamak mümkündür.
Ayrıca plastik malzemelerin pas sorunu olmadığından zincire göre daha az bakım isterler. Zinciri her kullanımdan sonra ılık suyla yıkayıp kuruttuktan sonra kaldırmak gerekirken paletleri nasıl suyla yıkadığınızın önemi yoktur ve sezon sonunda yıkamanız yeter.
Ancak bu sistemlerin dezavantajları da çoktur. Bu yüzden piyasada büyük bir yer edinemediler. Öncelikle düzgün bir ürün çok pahalıdır. Zincirin 2-3 katı fiyatı göze almak gerekir. Ayrıca katlanmaları çok daha zor olduğundan genelde zincire göre daha büyük yer kaplar. Zorlayarak fazla katlarsanız kırılırlar.
Ayrıca zincire iyi bakarsanız miras bırakacak kadar dayanabilir ama paletlerin plastiği zamanla bozulur. Kullanmasanız da hep yıkasanız da sonunda gevrekleşir ve kırılırlar. Daha da ötesi takılmaları takmatik zincirler kadar; bazen daha da zordur.

Son yıllarda boyut ve fiyat dezavantajının önüne geçmek için daha düşük kalite malzeme ve lastiğin tamamı yerine bir kısmını kaplayan türleri piyasaya çıktı ancak başka alternatifler de piyasaya çıktığından Pazar paylarında büyük bir artış olmadı. Üstelik hala takılmaları zincir kadar zor olduğundan yerleşmiş zincir kavramının yerine geçemediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder