22 Haziran 2015 Pazartesi

pillerle ilgili genel kavramlar a amper v volt c eğeri nedir. mah ah nedir farkları nelerdir

Piller ve aküler-taşınabilir elektrik.
Piller ile ilgili genel kavramlar:
Pilin kapasitesi (Ah veya mAh):
Her şey gibi pillerinde taşıyabildikleri veya taşıdıkları elektriğin bir sınırı vardır. Ancak sorun bunu ölçebilmektir. Pilin içindeki elektron miktarını ölçmenin bir anlamı yoktur çünkü elektronların tamamı kullanılmaz. Zaten böyle bir ölçüm de yapılamaz.
                Pilin içindeki madde miktarı ile de bir yere varılamaz çünkü her pil türünde kullanılan maddelerin verebildikleri elektrik miktarı farklıdır.
                Volt değerinin de bir anlamı yoktur çünkü o sadece elektriğin akışını gösterir miktarını değil. Bir motosiklette 100 km ile gidebilir bir otobüste. Alkalin pilde 1.5 volttur çinko pilde ama kapasiteleri çok farklıdır.
                Pilin içindeki kullanılabilir amperi yazabilirsiniz ancak amper devrenin herhangi bir yerindeki anlık elektrik akımıdır. Pildeki toplam amperi ölçmek hem çok zordur ve hataya açıktır hem de pratikte size bir fikir vermez. 2 amperlik pil dediğinizde devrede bir ara 1 amper sağlayabildiği anlamı çıkar. Gerçekte bir güç kaynağı olmayan kondansatörlerle bile böyle değerler sağlanabilir. Gerçek bir anlamı yoktur.
                Bu nedenle belirli bir süre boyunca verebildiği sabit akım değerini kapasite olarak kullanmaya karar verilmiş. Belirli süre için de standart olarak 1 saat (İngilizce hour) kabul edilmiş. Pillerin üzerindeki 2500 mAh pilin nominal ömrü içerisinde 1 saat (hour- h) boyunca 2500 mili amper elektrik sağlayacak kapasitesi olduğu anlamını taşır. Ancak 1 saat boyunca 2500 mili amper elektrik alacağınız anlamını taşımaz. Karmaşık evet. Örnek verelim.
                Bir su deposunun kapasitesini vermek için toplam 60 litre demeyi akıl edemeyenlerle dolu bir evrende yaşadığımızı düşünün. Bunu 1 saat içinde 60litre su verebilecek olarak tanımlandığını düşünün. Bu cümle deponun içinde 1 saat içinde 60 litre su alabileceğiniz kadar su var demektir. Suyun çıkış deliği bilinmediğinden o 60 litreyi kaç saatte alacağınızı bilemezsiniz. 2 saatte 60 litre veya günde 60 litre olarak da anlatılabilirdi ancak burada standart 1 saat alınmış.
                Peki ben 1 saat boyunca 2500 mili amper elektrik alamayacaksam o değerin ne anlamı var? saatte 100 mili amper elektrik tüketen bir sistemi kaç saat besleyebileceğinizi hesap edebilirsiniz.
100 kilometre hızla gidiyorum dediğinizde aslında 100 kilometre/saat hızda gidiyorsunuzdur. 1 saat içinde 100 kilometre gideceğinizi gösterir. Bir yere 100 kilometre mesafede olduğunuzu değil, yolunuzun 100 kilometreden ibaret olduğunu değil veya bir anda 100 kilometre uzağa sıçrayacağınızı değil. 1 saat sonra o noktadan ne kadar uzakta olduğunuzu ifade edersiniz. O gösterge standart gereği 1 saattir. Dakika veya hafta da olabilirdi.
Benzer şekilde arabanızın hız göstergesindeki  maksimum değer de o değere çıkabileceğinizi göstermez. Milia mper saat değerine de o gözle bakın. Üretici 3 saat boyunca 300 miliamperlik devreyi besleyebilmişse 300 mAH 3 saat demek istemez. O zaman karşılaştırma yapma şansı olmazdı. Onun yerine 900 mAh diye standart hesap yaparak kapasite karşılaştırmasını kolaylaştırır.
Özetlersek mAh değeri kapasitedir verilecek akım değil.
Bu arada pillerin üzerinde yazan mAh değerleri hesaplanmış nominal değerleridir. Pratikte bunun tamamını kullanamazsınız. %10 kadar eksik üzerinden hesap yapın.
C değeri:
 Kapasitede anlattığımız gibi pil üzerinde yazan mAh değerine göre akım vermez. Pilin iç yapısında anlatıldığı üzere pillerin içinde kullanılan madde ve ayırıcılara göre pilin bir iç direnci ve iç reaksiyon hızı vardır. Bu iki belirleyicinin ortak olarak belirlediği pilin verebileceği akım miktarı c değeridir.
C değeri olarak verilen rakamla kapasitenin çarpımı pilin verebileceği sabit akım sınırıdır. Örneğin 2500 mAh kapasitede 1 c değerindeki bir pil 2500*1= 2500 yani devreyi sabit olarak 2500 mili amper akımla besleyebilir demek (ve 1 saat boyunca).  Eğer 0,5 c olsaydı 1250 sabit 1250 mAh akım beslemesi yapabilir demekti (2 saat boyunca). Veya 2 c olsaydı 2500*2=5000 mili amper sabit besleme yapabileceği anlamı taşırdı. Ama o zaman pilimiz ancak yarım saat besleme yapabilirdi.
Birkaç çeşit c değeri vardır. Standart c değeri yukarıda açıklanan maksimum sabit besleme akımını gösterir. Cmax kısa bir süre, çoğunlukla bir an için verilebilecek maksimum akımı gösterir.
Örnek 2500 mAh pil. C değeri 2 Cmax değeri 5. Bu pil devreye sürekli besleme akımı olarak 5000 mili amper verebilir ancak devreye anlık olarak 12500 mili amper verebilme kapasitesi de var demektir. Bunun pratik anlamı devrede anlık akımı çok artabilen bir eleman varsa veya demerajı 12500 mili amper olan bir sistem çalıştırılabilir demektir.
Şarj edilebilir pillerde Cşarj değeri mevcuttur. kapasitenin ne kadarıyla şarj edilebileceğini gösterir. Kapasitesi 2500 mAh lan bir pilin Cşarj değeri 0,1 ise 250 mili amperlik akımla şarj edilmesi gerekir demektir. 1 saat içinde 250 mili amper verilmeli diye düşünmeyin. Devrede dolaşan akımın 250 mili amper olması demek. 1 saat boyunca devrede 250 mili amper akım bulunan şarj sonucunda pilin içine 250 mAh elektrik dolar.
C değeri maalesef lityum piller dışında pek verilmez. Öncelikli sebep bunun kimsenin işine gelmemesidir. pek çok yüksek kapasiteli pilin c değeri gerçekte çok düşüktür. İkinci sebep bir nikel veya alkalin pilde c değerini aştığınızda veya aşmaya çalıştığınızda pilin içindeki elektrik pilin içinden geçerken iç direnç nedeniyle zorlanır ve her sürtünme gibi ısınır. Hoş bir durum değildir ancak en fazla pilde akma olur. Çoğunlukla o da olmaz. Pek çok pil için ısınma tehlikeli değildir. (ama zararlıdır). Ancak lityum pillerde ısı ile iç direnç değişir, iç reaksiyon çok hızlanır, verilen akım daha da artar, iç direnç hiçbir zaman bunu kaldıracak kadar azalmaz ve sonunda pil ısıl dengesizlik haline girer. Yani pillerin esası olan kontrollü yanma olayı ısı nedeniyle bozulur ve pil patlar. Bu nedenle c değeri önemlidir. Pilin kapasitesinin kapsamında zannettiğiniz bir pil c değerine dikkat edilmezse fazla zorlanacağı için ısınır, ısıl dengesizliğe girer ve patlar.
C değeri sabittir ancak paralel bağlı özdeş (birbirinin aynı) pillerde c değerinin çıktısını toplayabilirsiniz. Örnek 2500 mAh kapasiteli 1 c değerli 2 pil. Her pil 2500 mili amperi tek başına verebilir. 2 pil 2500+2500= 5000 mili amper elektrik verebilir. Dikkat edin c değeri artmaz. Aslında özdeş 2 pil paralel bağlandığında kapasite 2500+2500=5000 olduğu için c hala 1 dir.
İç direnç:
Pillerin içinde üretilmelerine rağmen elektronlar kolayca akamaz. Bu nedenle pilin içinden akım dışarı çıkarken veya içinden akım geçerken bir direnişle karşılaşır.
Bu değer her pil türünde ve hatta aynı türde markalar arasında farklı olabildiği gibi kullanım sırasında da az veya çok değişir. Bu nedenle pilin üzerinde bir iç direnç değeri yer almaz. Zaten bu direnç genelde çok küçük olduğu için aşırı hassas elektronik kartlar haricinde hesaba katılmaz ihmal edilir. Sadece cep telefonları gibi akım değişikliklerine çok duyarlı sistemlerle direnç değişimiyle akımı uyumlamadığınızda patlama yapabilecek lityum şarj devrelerinde hesaba katılır.
Ancak iç direnci farklı iki pil bir arada kullanıldığından iç direnci çok olan pil iç direnci az olan pili şarj etmeye çalışır. Aslında amaç şarj değildir. Akım düşük dirençten geçmeye çalışır ancak bu düşük direnç pil olunca olay şarj kimliğine bürünür.
Bu durumda ortaya iyi bir şey çıkma olasılığı az olduğundan iç direnç önemli rol oynar.
Pillerin üzerinde iç direnç değeri yazmaz. Zaten gerek de yoktur. Çok sayıda pil kullanımı gerektiğinde özdeş (aynı veya denk değil) pil kullanmanızı gerektiren bir faktör olduğunu bilin. Denk pilden bahsedilmiyor. Yani farklı kimyada 2 tane 1.5 voltluk pil veya 2 tane aynı gruptan (örneğin alkalin veya nikel metal hidrat) pil kullanıyor olmanız yeterli değildir. Hatta aynı markanın biri hiç kullanılmamış biri yarım da olsa kullanılmış pilini bir arada kullanmamanız gerekir. Özdeş kavramı budur. Aynı marka aynı tür iki pilden kullanılmış ve kullanılmamış olanın iç direnci farklı olacağından biri diğerini şarj etmeye çalışırken iç direnci düşük olan pil diğerini devre içinde bir direnç gibi görüp fazla akım tüketmesine neden olur. Şarj edilmeye çalışılan pil akabilirken diğeri de fazla ısınır ve daha erken biter.
Genelde sorun sadece bu kadardır ancak sekonder lityum piller gibi çok hassas şarj akımına ihtiyaç duyan ve kolaylıkla ısıl dengesizliğe ulaşıp patlayabilen; patlayınca da yanan piller kullanılırken bu dikkatsizlik çok fazla sorun yaratır.
Paralel ve seri bağlama:
Pillerin voltajı oldukça düşüktür. En yüksek voltajı veren pillerde bile bu değer 4,2 civarıdır. Ancak günlük kullanımdaki pillerin geneli 1.2-1.5 volt civarıdır ki bu çok düşük bir değerdir.
Ayrıca depolanabilen akım da sınırlıdır. Bu nedenle her zaman tek pille işinizi görmek mümkün olmaz. Bazen voltajı artırmak, bazen depolama kapasitesini arttırmak, bazen de her ikisi için birden fazla pilin bir arada kullanılması gerekir. Bu durumda paralel ve seri bağlamayı öğrenmekte fayda var.
Paralel bağlama kullanılacak pillerin + kutuplarını bir araya ve – kutuplarını bir araya bağlamak ile olur. Volt sabittir ancak depolanan akım miktarı artar. Örneğin 2500 mAh kapasite 1.5 volt gerilim değerindeki 4 pil paralel olarak bağlanırsa 10 000 mAh kapasitesinde ancak hala 1,5 volt geriliminde bir pil grubu (kimi kaynakta batarya olarak ayrı isimlendirilir) elde edilir.


Temsili gösterim. Volt sabit kalır ampul daha uzun süre yanar.



Temsili gösterim 2


Temsili gösterim 3. 12 volt 100er Ah olan 4 akü paralel bağlanınca 12v 400 Ah’lık güç deposu elde edilir. Gösterim temsilidir. Bu şekilde ölçüm yapılmaz.

Seri bağlama daha yüksek voltaja ihtiyaç duyulan durumlarda yapılır. Piller +-+-+- şeklinde zıt kutuplar bir araya gelecek şekilde bağlanır. Bu sayede uçlarda bir + bir de – uç kalır ve alacağınız volt değeri pil sayısı ile çarpım kadardır. Önceki örneği verirsek 1.5 volt 2500 mAh lık 4 pil seri bağlandığında 6v 2500 mAh gücünde batarya elde edilir.





 temsili seri bağlantı.

Özellikle lap top teknolojisi seri ve paralel kullanımı mecbur kıldı. Tamamı özdeş pillerin bir kısmını seri bir kısmını paralel bağlayarak hem voltajı hem de mAh kapasiteyi arttırmak mümkündür. gösterim 2s3p gibi yapılır. Yani 2şerli seri bağlı pillerden 3 tanesi paralel bağlı anlamında. 2s2p, 3s5p gibi sayısız kombinasyon mümkün ihtiyaca göre yapılabilir. Hesaplaması da basittir. Aynı örnekten yola çıkarsak 3s2p bağlı 1,5 volt 2500 mAh pillerde 2p 2500*2=5000mAh 3s 1,5*3=4,5 volt toplamda 4.5 volt 5000mAh’lık batarya elde edilir.



Pillerin tamamının özdeş olması gerektiğini tekrardan hatırlatalım. Özellikle karma bağlamalarda verim kaybı çok fazla olacaktır. 3s2p bağlı grupta tek bir tane 3.6 volt pil bulunursa 3.6 voltluk pil diğer 5 pili şarj etmeye çalışırken boşalacaktır. Eğer bu pilin iç direnci diğerlerinden küçükse 5 ayrı pilin akım yüklemesi yaptığı bir direnç gibi davranacağından çok fazla akım kaybı yaşanacaktır.


 bu bile iyimser bir hesaplama. İç dirençlerde kaybolan akım düşünüldüğünde 3000 mAh bile kazanılmayabilir.



uyarı:
Burada yazılanlar kişisel denemeler sonucu öğrenilen bilgilerdir ve bilgi paylaşımı amacıyla yazılırlar. Uygulama sırasında kendinize, çevrenize ve eşyalarınıza vereceğiniz zararlardan sorumluluk almam.
Devrim Tuncer

35 yorum:

  1. Merhaba... Elektronik sigara kullanicisiyim. 3 adet 18650 pille calisan bir mod kullanmaktayim. Mod regule bir mod. Soru şu:
    Zaman zaman kullandigim aletler 0.2 ohm'a kadar dusuyor. 4.2 volt verdigimde 21 amper akim cekiliyor. Pillerimin her biri 20 amper discharge kapasitesine sahip. Bu durumda her pilden 7 amperlik bir akim mi cekiliyor? Yoksa tehlikeli sinirlarda mi kullanmis oluyorum? Tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilleriniz ozdesse yani ayni kimyada ve yakin yastaysa ve en onemlisi paralel bagliysa evet yuku bolusurler ve 7 amper verir. Pillerin baglanti sekli hakkinda birsey belirtmediginiz icin net birsey demek zor. Ancak her sartta ozdes pillerde yuk bolusulur. Pillerin isinmalarini ara ara kontrol edin. Ayni duzeyde isiniyorlarsa sikinti yoktur

      Sil
  2. 3 adet ve 4.2 volt dediginize gire pillerin paralel bagli.oldugunu anliyorum. Seri bagli.olsa 12.6 7.4 volt arasi bir gerilim alirdiniz.
    Seri bagli olunca toplam akimi piller bolusur ve bu hesaba gore her bir piliniz 7 7.5 amper arasi akim veriyor demektir. 20 amper discharge kapasitesinden eminseniz tehlike sinirinda degilsinizdir. Ancak pilinizin kimyasina dikkat edin icr ve cgrler yaslandikca sorun yaratir

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir bilgi olmuş. Benim ufak bir sorum olacak. Pilin bitme süresi pilden çekilen amper ile mi alakalı yoksa o pili kullandığımız voltaj değeriyle mi?

    YanıtlaSil
  5. 1.2 v şarjlı kalem pilleri seri bağlayarak 4.8 v elde ettim piller 2500 mah kapasiteli bu pili bisiklette kullanıyorum .aynı zamanda 6 v 3watt(0.5 ah) güç üreten bir dinamom var bunun çıkışınada voltaj sabitleyici 6v 1ah (stepu-down) devre taktım pillerin sürekli halde bu devre ile şarj olması halinde problem olusurmu? pil ömrü,şarj amperinin düşük olması yada tam dolumda devrenin kesip-kesmemesi ile alakalı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.2 v pilleriniz hakkinda daha ayrintili bilgi verirseniz daha net birsey soyleyebilirim. Nicad mi nimh mi. Ni mh ise marka ne ve eski kusak mi yeni kusak mi. Hangi pil turunu sarj ediyor olursaniz olun yuksek voltajla uzun sure kontrolsuz sarj her turlu pilin omrunu kisaltir. Ancak pilin turu ne kadar kisalacagini belirler. Ornegin nicad pil kotu bir kullanimla bile omrunden en fazla %20 kaybederken nimh piller icin bu rakam 2 kat artar. Sarjini uzun sure saklayabilen yeni kusak pillerin sarj dongu sayilari zaten dusuktur. Bir de kontrolsuz sarjla yaridan fazkasini kaybedecegini dusunursen yazik olur.
      Nicad pil icin sarj dongusu 1000 civaridir. Eski kusak nimh pillerde bu rakam pil kimyasina gore 600 800 arasidir. Sarjini uzun sure tutan yeni kusak numh pillerde 400u asmaz. Yani nicad pilde 1000in yuzde yirmisi kaybedilirken duracell sanyo energizer gibi yeni kusak yuksek kapasiteli pillerde 400un yarisi kaybedilir. Ayrica pilin kapasitesi yukseldikce hassasiyeti artar. Bu nedenle 2500luk pilleri duzgun bir devreye baglamadan sadece stepdown devre ile kisa surede bozman mumkun. Dedigin gibi ne amacla hangi pili kullandigin ve yaklasik sarj sureni belirtirsen dhaha net konusabilirim

      Sil
  6. Devremdeki 2 tane 7.4V lık deney oyuncak motorunu 1 saate yakın bir kullanım için kaç pili seri bağlayıp kaç V akım elde etmem lazım. Yani şöylede sorabilirim, asıl sormak istediğim soruda bu, elimde 3.7V lık piller var bunlardan 2 tanesini seri bağlayarak 7.4 V elde ederim ama 2 motoruda çalıştırmaya yetermi. Ekstra devrede minik 0.2V lık led ışıklandırma da varsa bir pil daha bağlamam gerekirmi. Birde eğer 7.4 V kapasiteli motora seri bağlamayla yaptığım 11.1V lık pil yada bataryayı bağlarsam motor yanarmı zarar görürmü? Çok teşekkür ederim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanacağınız pil kaç mah kapasiteli onu belirtirseniz 1saat için ne kadar gerektiğini söyleyebilirim. Veya elinizde voltmetre varsa pil grubuna seri bağlayarak motorunuzun çalışırken çektiği akımı bulup pil kapasitenizi bu değere bölersenşz pilinizşn motoru ne kadar süreyle çalıştıracağını bulursunuz.
      7.4 voltla çalışan motora 11 volt verirseniz motor yanmaz. Motorda zaten net bir voltaj olmaz. Çalışabileceği voltaj aralığı vardır. O verilen değer en verimli çalıştığı değerdir. O yüzden 11voltta motor yanmaz ama voltajı arttırdıkça motor daha çabuk eskir daha çok ısınır ve daha fazla pil tüketir.
      Pili seri bağladığınızda voltaj artar ama kapasite artmaz. Yani iki pili seri bağlarsanız kapasite artmaz. Bu yüzden bir saat çalıştırması için kaç pili seri bağlayalım diye sormanıza gerek yok :) iki pil seri bağlı halde 7.4 voltu alırsınız. Daha fazla kapasite lazımsa seri bağlı iki pillik bir grubu da önceki pil grubuna paralel bağlayın. Sorularınız için devrimctr@gmail.com dan daha hızlı cevap verebilirim

      Sil
    2. Uzaktan kumandalı f16 uçak yapmak istiyorum. Mini reciever lar çok pahalı bir tanesinden 20 dolar istiyolar kendi reciever ımı nasıl yaparım. Bir fikrin varmı.

      Sil
  7. şarjlı tras aletinin pili iyice bitti. mevcut pil grepow nimh 800 mah 1.2v

    bunun yerine elimde mevcut olan sn icr 18650 3.7v pili taksam ne olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 tane nimh pil varsa sorun olur. Makinanızın markasını bilmiyorum ama kaliteli markalrda devir hızı anakarttaki devre tarafından ayarlanır. O devre de voltaja duyarlıdır. 2.4 volt yerine 4 volt verdğinizde devre motor dönüşünü ayarlayamaz ve traş konforunuzu bir hayli bozar. Ayrıca kısa zamanda da anakartın bir kısmını bozarsınız. Makinanız hepten kullanılmaz hale gelir.
      3 adet nimh pil varsa lion pille uyumludur. Kullanabilirsiniz. Ancak icr pil güvenilmezdir. Suyla çok kolay kısa devre olur ve patlar. Şarj hatası da kabul etmez. Dikkatli olun. Hangi lityum pili kullanırsanız kullanın nikel pile göre yapılmış olan şarj sistemini kullanmayın. Ya pili dışarıda şarj edin ya da makinaya bir şarj devresi entegre edin. İnternette 18650 şarj dediniz mi çok ucuz hazır devreler var.
      Uzun sözün kısası 2 nikel pil varsa olmaz 3 pil varsa olur. İyi izole edin lityuma özel şarj devresi kullanın

      Sil
  8. Lazer teraziye 12volt 1.5ah yerine
    12 volt 3ah alsam sorun olurmu

    YanıtlaSil
  9. Hocam merhaba, Np-fw50 tipi sony bataryasını(Yapısı Lityum İyon-Kapasite 1020 mAh - Çıkış Voltajı - 7.4 V ) fotoğraf makinesinin içinde takılıyken (modeli sony nex 6) 5v:1a veya 5v:2a adaptörle şarj etsem bir sıkıntı yaşar mıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7,4 v Luk pilleri 5 volt ile şarj edemezsiniz. Bütün piller için gereken şarj voltajı pillerin durağan voltajından en az 1 volt yüksek olmalıdır. Kaldıki bahsettiğiniz Sony bataryasının içinde 2 adet Li-ion pil vardır özel şarj aletiyle şarj edilmesi gerekir aksi halde bozulurlar.

      Sil
  10. Bu bilgi doğru mu
    Anlık amperi büyük olan pilin ,mah düşük olur
    Mah i buyuk olan pilin, anlık amperi düşük olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayni kimyada olmak kaydiyla evet. Ornegin panasonic ncr kimyali pillerde a 3200 mah tir ve c degeri birdir. B olanda 3000mah tir ve c degeri 2 dir pf olanda 2900mahtir ve c degeri 5dir.
      Benzer sekilde sony vtc serisinde c degeri yani anlik akim gucu yuksek olanin kapasitesi dusuktur. Zamanla farkli kimyalarda hem yuksek enerjili hemde yuksek kapasiteli pil yapilabilir. Ncr pil icr pilden hem daha yuksek kapasiteli hem de daha yuksek enerji cikislidir ama biri 90larin biri 2010larin teknolojisidir ve kimyalari farklidir.
      Telwfonunuzdaki pili cikarip esit boyutta daha yuksek mah pil takmayi deneyebilirsiniz. Telefon ureticileri salak degil. Yapabilirlerdi. Yuksek kapasiteli pil bosaldikca yeterli enerjiyi vermekte zorlanacagi icin daha erken telefonunuz kapanir.
      Otopark gibi dusunun. Otopark alani pilin kapasitesi. Arabalar elektrik. Giris cikis yollarida pilin akim cikisi. Eger yollari daraltirsaniz kapasite artar ama giris cikis zorlanir. Yollari genis tuttukca manevra ve giris cikis kolaylasir ama arac kapasitesi duser
      Bu nedenle ayni kimyada ve ayni kusak icerisinde boyle bir oranti vardir

      Sil
  11. Kesinlikle yanlış pillerin anlık amper ile sürekli amper değerleri arasında doğru veya ters orantı yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir genellemedir ve her genelleme gibi istisnasi vardir ancak pillerin ayni kimyada olmasi kaydiyla evet. Ornegin panasonic ncr kimyali pillerde a 3200 mah tir ve c degeri birdir. B olanda 3000mah tir ve c degeri 2 dir pf olanda 2900mahtir ve c degeri 5dir.
      Benzer sekilde sony vtc serisinde c degeri yani anlik akim gucu yuksek olanin kapasitesi dusuktur. Zamanla farkli kimyalarda hem yuksek enerjili hemde yuksek kapasiteli pil yapilabilir. Ncr pil icr pilden hem daha yuksek kapasiteli hem de daha yuksek enerji cikislidir ama biri 90larin biri 2010larin teknolojisidir ve kimyalari farklidir.
      Telwfonunuzdaki pili cikarip esit boyutta daha yuksek mah pil takmayi deneyebilirsiniz. Telefon ureticileri salak degil. Yapabilirlerdi. Yuksek kapasiteli pil bosaldikca yeterli enerjiyi vermekte zorlanacagi icin daha erken telefonunuz kapanir.
      Otopark gibi dusunun. Otopark alani pilin kapasitesi. Arabalar elektrik. Giris cikis yollarida pilin akim cikisi. Eger yollari daraltirsaniz kapasite artar ama giris cikis zorlanir. Yollari genis tuttukca manevra ve giris cikis kolaylasir ama arac kapasitesi duser
      Bu nedenle ayni kimyada ve ayni kusak icerisinde boyle bir oranti vardir

      Sil
  12. kıralsın baba diyecek laf yok. ben kimseye yorum morum yazmam ama 1000 siteyi toplasan senden öğrendiğimi öğrenemedim. Allah C.C. razı olsun.

    YanıtlaSil
  13. Yazınızı tamamen okudum. Konu hakkında benim gibi hiçbir şey bilmeyen insanlar için çok bilgilendirici olmuş; şahsım adına teşekkür ederim. Benim farklı bir sorum var. Bebeğim için sallanan salıncak aldım. 4 adet LR20 pil ile çalışmakta. Ben iktisatlı olsun diye şarj edilebilir pil almak istedim. İlgili e-ticaret sitesindeki ilanda pil için LR20 yazılmış fakat gelen pil HR20M. Açıkçası o kadar araştırdım ve aradığım tipte piyasada bulabildiğim tek rechargeable pil bu idi. İade etme ihtimaline binaen paketini henüz açmadığım için test edemedim. Bu pil LR20'nin muadili olarak kullanılabilir mi? Yoksa iade etmemi mi önerirsiniz? Son olarak; delinme veya akma gibi bir şey görünmüyor ama pillerin + kutuplarında hafif ezilmeler var. Bunlar sorun teşkil eder mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Hocam lr20 denen pil bildigimiz buyuk boy pil. Hr20 de ayni pilin sarj edilebilen nikel metal hidrat kodu. Ancak sondaki m takisini bilmiyorum.
    Bahsettiginiz pillerin boyutlari birebir uyumlu. Kullanacaginiz cihazda da uc bir tuketim yok. Benzeeini bende kullanmistim. Bu nedenle kullanimda sorun yasamazsiniz.
    Uygun sarj aletiyle bence sorun yasamazsiniz.
    Bildik aa kalem pillerin guc kapasiteleri artik kullandiginiz pillere yakin. Bu nedenle sarjli kalem pil alip buyuk pile uyumlayan adaptorlerle de ihtiyacinizi daha uygun fiyata giderebilirsiniz. Bir gun ihtiyaciniz olursa bu secenegi de degerlendirin. Aa to d size adapter diye gecerler.
    Pillerin arti kutuplari disa cikik oldugu ezipme yasanabilir. Nikel pillerde akma cok zor bir olaydir bu yuzden yuvaya sigmada sorun yasamiyorsaniz kullanabilirsiniz.
    Herseye ragmen icinize sinip sinmemesi ve iade konusu size kalmis.
    Lr20 d size veya d tip olarak gecer. Daha gecerli bir kodlama sistemidir. Bir daha aramaniz gerekirse bu sekilde aratabilirsiniz

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Merak ettiğim bir konuda bilginize ihtiyacım var.
    Ledlenser MH5 kafa lambası kullanmaktayım. Bu lamba hem 14500 tip hem de AA tip piller ile çalışabiliyor. Tek pil kullanıyor ve satın alırken verilen orjinal pili 14500 1S1P 750 mAh 3.7V 2.77 Wh özelliklere sahip. Bu pil ile firmanın cihaz için vermiş olduğu kullanım süreleri 400 lümende 4 saat. Bunun yanında AA tip piller ile kullanıldığında ne kadar kullanım ömrü vereceği ile ilgili bir bilgi yok. Merak ettiğim konu burada başlıyor. Orjinal olan 3.7V 750 mAh pil ile 4 saat kullanım sağlayabiliyorsam, uyumlu olan AA tip 1.5V pillerden kaç mAh değerinde olanını kullanırsam orjinal pilden daha uzun bir kullanım sunabilir. Örneğin orjinal pile kıyasla ( 4 saat ), AA tip 1.5V 2700 mAh pil kullandığım zaman 4 saatin ne kadar üzerine çıkabilirim. İki pilin Volt değerleri farklı olduğu için mAh kıyaslamasını nasıl yapabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oncelikle ayni pil yuvasinda alkalin veya nikel sarjli pil kullaniliyorsa surumuna gore yazacagim. Eger yuvalar farkliysa durum farkli olbilir.
      3.7 volt carpi 750 mah hesapladiginiz uzere yaklasik 2.77 wh yapar.
      Ikincil olarak .5 volt alkalin oiller icin gecerlidir. Alkalin pillerin ortalmsi 1600 mah dir. 1600x1.5 yaklasik 2.4 wh yapar teorik olarak 3.5 saat calisir ancak .5 voltu ledin calisacagi 3.3 volta cikrmak icin rada bir step up devre kullanilir ve bir miktr guc kaybiniz olur. Sonucta 2.5 3 saat arasi calismasi lazim.
      Eger feneriniz nikel pille calismaya uygunsa nikel sarjli piller 1.2 volttur. Bu durumda 2700 mah pille 1.2x2700 yklasik 3.25wh enerjiniz var demektir. 2.7 wh ile 4 saat giden fenerin teorik olarak 5 6 saat gitmesi gerekir ancak step up devrede 1.2 voltun 3.3 volta cikarilmasinda kayip daha buyuk olacagindan tahminimce 4 saatin biraz altinda bir sure alirsiniz.
      Ancak sarjli pillerde kapasite yazarken pilin tam dolu halinden kritik volt olan 0.9 volta gelene kadarki kapasite mi yazilidir yoksa 0 volt kdar oln kapasite mi. Genelde iyi markalar gercek kaoasiteniz olan 0.9 volt degerine kdar olan kapasiteyi yzar. Bu yuzden merdivenalti bir marka bilinen bir markdan buyuk kapasite sundugunu iddia edebilir. Bu durumda kullandiginiz sarjli pil merdivenalti bir markaysa gercekte 2700mah kapasiteniz olmyabilir.
      Ayrica fenerinizin kullandigi step up devrenin esik voltaji yani calisabilecegi minimum voltaj 1.0 veya 1.1 gibi bir degerse yine 2700mah kapasitenizin tamamini kullanamayabilirsiniz.
      Bu nedenle 1.2v 2700 mah sarjli pille ideal sartlar altinda yine 4 saat alirsiniz ancak gercek sure pilinizin markasina ve fenerinizin degerine gore degisiklik gosterebilir. Benim tahminim en az 2.5 saat sure alirsiniz

      Sil
    2. Pillerin enerji kapasitesini karsilastirmak icin volt degeri ile mah veya ah yani 500 1000 2500 gibi verilen degeri carparak miliwattsaat bulcginiz kaoasiteyi karsilastirin. Mah degerini 1000 e bolerek ampersaat yani h degerini bulursunuz. Bu durumda voltla crpi.da bulcginiz deger wattsaat wh olacktir. Iki pilde de yni birimleri kullanirsaniz cikan degerleri karsilastirbilirsiniz. Ancak onceki yazimda bahsettigim gibi kullanilan devreler ve oilleein kapasitelerinin ne kadar gercek oldugu buldugunuz sonuclardan frkli pratik uygulmlr sunabilir

      Sil
  16. Power source type Rechargeable battery
    Battery quantity 1
    Battery type Li-ion
    Total battery voltage [V] 3.7
    Total battery capacity [mAh] 750
    Total battery energy² [Wh] 2.77
    Rechargeable Yes
    UN number UN,
    UN 3481
    Energy modes Energy Saving
    Energy status indicator Battery Indicator,
    Charge Indicator,
    Low Battery Warning
    Usable batteries AA Alkaline 1.5V,
    AA NiMH 1.2V

    Bu özellikler lambanın resmi sitesinde verilen fabrika değerleri. Lamba ile gelen pilin özelliklerini yukarıda belirtmiştim. Benim almayı düşündüğüm şarjlı pil " Varta 2700mah Aa Şarjlı Kalem Pil 1.2V Ni-Mh"

    Bu Varta pilin 1 tanesi (2700 mAh ) ile orjinal olan 750 mAh'den biraz daha fazla kullanım süresi alabilir miyim diye merak etmiştim. Ama sanırım sizin düşünceniz iki pilin de kafa kafaya aynı değerler sunacak gibi duruyor. Doğru mu anladım hocam?

    YanıtlaSil
  17. bir ateş ölçer cihaz alacağım ancak 9V pil ile çalışanı mı almalıyım yoksa iki adet 1,5V AA pille 3V ile çalışanı mı alayım? Ne farkları vardır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzun cevabi sizin ne beklediginiz. Alacaginiz atesolcerin cinsi gibi seylerle orantilidir.
      Bu ara moda oldugu icin uzaktan alesolcer alacaginizi varsayiyorum.
      9 v pilin sensoru daha genis aralikli oldugu icin daha hassas olcum yapar ve kalibrasyon ihtiyaci daha azdir. Ancak pili cabuk tuketir, darbelere daha az dayaniklidir ve pil secer. Mutlaka alkalin ister.
      3 voltluk sensorler pil duzeyinden daha fazla etkilenir, daha az hassas olcum yapar ve yaklasik 1 yil icinde kalibre edilmeleri gerekir. Ancak alkalin kullanirsaniz pil secmezler ve marka da onemli olmakla beraber darbelere daha dayaniklidirlar

      Sil
  18. Hocam selamlar ben makina öğretmeniyim.Okulumuzda cnc tezgahı var.Sürekli pili bitiyor.Pili ise çok pahalı.ikili halde paralel bağlı 4 adet BR-2/3AG pil var.1 tanesi 3v.Çıkışında kabloda 6v ölçülüyor.Bu pillerin görevi eksen bilgilerini hafızada tutmak.Bunun yerine nasıl ucuz şarj edilebilir bir kullanmam makuldur.Bu pil hırsızlarına daha fazla pil parası vermek istemiyorum.Birde hafızasını yakma durumu olurmu acaba.Pillerde devrede göremedim gerçi.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam o bahsettiginiz piller sarj edilemeyen lityum piller. Tanesi 3v verir ve toplam cikista aldiginiz 6 volttur. Mumkunse bir ara kac mAh akim cektigini de kontrol edin.
      6 voltu sarjli bir sistemle almanizin 3 yolu var.
      1.si 6v kursun asit isildak akusu kullanabilirsiniz. Sarj aleti de nispeten ucuzdur. Biraz buyuktur ve daima dik kullanmaniz gerekir.
      2. Yol 5 tane NiMh sarjli pil kullanabilirsiniz. Gunumuzde ready to use denen sarjini uzun sure saklayan turleri yaygin. Bu pillerle mevcut pillerle hemen hemen ayni sure dayanan bir sistem elde edersiniz. Avantaji ters duz farketmez her yonde yerlestirebilirsiniz, asitli akulerden daha uzun omurludurler ve cok az daha pahalidirlar. Yani kullanim maliyetleri asagi yukari aynidir. Kursun akuler sarj dongusunden bagimsiz olarak zamanla da eskidiklerinden az kullansaniz bile 1 yil icinde guclerini kaybederler. Nikellerde bu sorun olmaz. ayri nikel pil sarj aleti almaniz lazim.
      3. Yol 18650 veya 14500 kodlu liion veya lipo pil kullanabilirsiniz. Bu pillerde ozel sarj devreleri gerektirir ama bu devreler artik cok ucuzladigi icin nikeller kadar ulasilabilir pillerdir. Ancak 2 dezavantajlri var. Oncelikle kaliteli duzgun bir liion veya lipo pahalidir. Lipo piller dis ortama daha dayaniksiz oldugundan liion pil tavsiye ederim. Onlardada kalitelisi 150 tlye kadar cikiyor. Kotusu biraz daha ucuz ama omrunkisa. Kisacasi li ion pilde ilk baslangic maliyeti biraz yuksek. İkinci dezavantaji voltaji. Her bir li ion pil 3.7 ile 4.2 volt arasi voltaj verir. Yeni sarjdan cikmis pil 4.2 kullanilan pil 3.7 bitmeyebyakin pil 3 volt verir. Bu yuzdenbtek pilin voltaji az gelir 2 pilinki fazla gelir. 2 li ion pili seri baglayip araya 2576 gibi bir step down devre veya 7806 entegre arti kapasitorle voltaji sabitleyip kullanabilirsiniz.
      Yer vevagirlik sorununuz var mi. Butceniz nedir. Bir ag3 pil ne kadar sure dayaniyor gibi sorularin cevaplarini bilmedigim icin daha fazla tavsiye veremedim. Dilerseniz devrimctr@gmail.com adresinden de ulasabilirsiniz.

      Sil
  19. İyi günler. Elektronik sigara için pil alacağım. Cihazdan 18650 3,7 v 2500 mAh 20A Li-ion pil çıktı. 18650 sanırım pilin boyutları. Boyutları, voltajı aynı olan ama 20A yerine 30A lik bir pil aldığımda cihaza ne gibi etkisi olur. Aynı Amperde bir pil mi tercih etmeliyim. Birde mAh değerinin açıklamasını çok güzel yapmışsınız. Ama pilde A değeri ayrı verilince ne işe yaradığını anlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam gecikmis cevap icin ozur dilerim. Agustos biraz yorucu gecti.
      Oncelikle A degeri lityum pillerde verilebilecek maksimum akim demek. Ucuz markalarda anlik maksimum degerdir. Kaliteli markalarda sorun yasamadan cekebileceginiz maksimum akimi gosterir. Bubyuzden siz 20 A yazan bir pil yerine 25A yazan pil alirsaniz birnkaybiniz opmaz, hatta guvenliknaraligini buyutursunuz. Kullandiginiz cihaz 15 16 amper cekiyorsa pil 20A degerliyse sizin maksimum calisma aninda bilebirkac amperlik guvenlik araligi var demektir. Bunu 25A pille degisirseniz. Guvenlik araliginiz 7 ampere cikar. Daha iyi daha guvenlidir. Ama 15 A pil takarsaniz limitte geziyorsunuz demektir. Kullandiginiz pil inr diye basliyorsa kolay kolay patlamaz ancak icr ipe basliyorsa burnunuzun ucunda pimi cekili bir el bombasi var demektir. Kisacasi A degeri buyuk olsun birsey olmaz kucuk olmasin yeter.

      Sil