22 Haziran 2015 Pazartesi

nikel piller nikel kadmiyum nikel metal hidrat nicel cadmium nickel metal hydrite nikel metal hidrit yeni kuşak alkalin özellikli nikel piller nasıl şarj edilir nikel pil çeşitleri türleri özellikleri

Piller ve aküler-taşınabilir elektrik.
Şarj edilebilir piller:
Nikel esaslı piller:
Nikel metali tabiatta bol ve ucuz olarak bulunması, çevre ve sağlık açısından zararsız olması ve elektron alış verişine ne çok ne az kararlı düzeyde eğilimli olması nedeniyle pillerde çok tercih edilen bir metaldir.
Şu an piyasaya hakim şarj edilebilir son kullanıcı pillerinin % 80i nikel tabanlıdır. Son 10 yılda artan led teknolojisi nedeniyle ihtiyaç duyulan yüksek voltaj talebi, elektronik sigaralar, hafifliğin önemli olduğu doğa sporlarında kullanım gibi nedenlerden lityum pillerin pazardan pay alması ile bu oran %100den geriledi. Ancak daha fazla gerilemesi çok da beklenmiyor.
Son kullanıcı açısından pek çok avantaj sunarlar. Her şeyden önce güvenlidirler. Patlamalarına sebep olmak için hata yapmak yetmez. Kasıt gerekir. Patladıklarında da yanmazlar. Bazı türlerin içinde seyreltik sodyum veya potasyum hidroksit bulunur ve normalde lavabo açıcı olarak kullandığımız bu maddeler yakıcıdır ancak bu pillerin içinde hem seyreltik olurlar hem de miktarları azdır.
Akma çok nadiren yaparlar. Akan kısım nikel kadmiyumlarda bile çok zehirli değildir. Sadece biraz yakıcıdır. Geçmeyen yaralar ve yanıklar yapmaz.
Döngü sayıları çok fazladır. İyi kalite nikel kadmiyumlar (artık nikad olarak yazılacak) 1500 döngüye kadar dayanır ve ömürleri neredeyse zamandan bağımsızdır. 13 yıl önce aldığım ve arada 7-8 sene kullanmadığım traş makinam geçenlerde sorunsuz şarj olup çalışınca içini merak ettim. Çok kaliteli ve pahalı bir ürünün içinde nikad pil gördüm. Arada lityumlu 3 tane eskitmiştim. Nikel metal hidratlar (artık nimh yazılacak) zamanla daha yakın ilişkilidir ancak buradaki sebep zamanla içlerinin ölmesi değil derin deşarja uğramalarıdır. Uygun aralıklarla şarj sağlarsanız nimh piliniz uzun yıllar hizmet verebilir.
Nikadlardaki hafıza sorunu nimhlerde çözüldüğü için uzun zaman tam bitirme gerekmeden kullanılabilir.
En yeni ve son teknoloji ürünler bile lityumlardan ucuzdur. Eşdeğer kalite aradığınızda 5 duracell alkalin fiyatına 1 duracell son kuşak nimh alabilirken eşdeğer kalite ve kapasitede lityum için 25 duracell alkalin bedeli ödemeniz gerekir. (merdivenaltı üretimleri hesaba katmadım). Şarj edilebilir özellikleri nedeniyle alkalinlerden ucuza gelirler.
Nikel pillerin sakladıkları enerjiyi zamanla kaybetme sorunları vardı. Markaya göre birkaç hafta ile birkaç ay arasında tamamen boşalmaları söz konusuydu. Bu durum kullanımlarını kısıtlayan en önemli etkendi. Saat, radyo, kablosuz klavye gibi alanlarda ve hemen el altında kullanıma hazır bulundurmanız gereken fener gibi sistemlerde kullanışsızdılar. Ancak son kuşak izole anotlu tipler çıkınca 1 yıldan fazla şarj saklayabilme imkanı sunuldu ve sorun ortadan kalktı.
Kısacası son kullanıcı açısından gerçek anlamda ekonomik, fazla karmaşık bilgi gerektirmeyen, risksiz çözümlerdir.
Nikel kadmiyum-NiCd-nikad piller:
Nikel malumumuz olduğu üzere kolay elektron veren ve almakta çok zorlanmayan oldukça ucuz, kolay bulunan bir metal. Hemen hemen zehirsizdir. Kadmiyum ise nikelle benzer özelliklere sahip; nikel ve benzeri elektron istekli bir metalden gelen elektronu kısa süre üzerinde tutabilen, tabiatta saf ve bol bulunan bir başka metaldir. Direk temasla zehirlemez. Ancak uzun vadeli birikimi canlı organizma için zehirleyicidir.
Diğer bir deyişle nikad pilin içini açıp kadmiyuma dokunursanız zehirlenmezsiniz (siz yine de o elinizi yıkamadan ağzınıza götürmeyin) ancak kadmiyumla kirlenmiş toprakta yetişen gıdanın uzun süreli tüketimi, kadmiyumla kirlenmiş suyun uzun süre içme ve pişirmede kullanımı kronik zehirlenme yapar. Maalesef uzun süre bir belirti vermez ve birden belirtiler ortaya çıktığı için kadmiyumla bağ kurmak çok zor olur. Haliyle tedavi de zorlaşır. Bu nedenle zehirlenme belirtileriyle gelen bir hastaya kadmiyum testi nadiren yapılır. Ancak halk sağlığı kuruluşları sürekli toprak ve sudaki kadmiyum miktarını ölçerek tedbir alınmasını sağlar (veya öyle umuyoruz).
Bu belirsizlik o kadar sıkıntı yaratır ki kadmiyumun zehirli olduğunu yasal olarak kabul etmeyen ülkeler vardır ve bu nedenle nikad pil halen üretimdedir.
Nikad pillerin saklayabildiği elektrik miktarı oldukça azdır. Bir kalem pil 1000Mah değerini bile bulmaz. Haftalar içinde kendiliğinden boşalır. Hafıza etkisi sorunu vardır. tam boşalmadan şarj edilirse zamanla kapasitesi azalır. Örneğin sürekli %20 doluluktayken şarj edilirse pil bir süre sonra o%20yi 0 noktası kabul eder ve kapasite %80e düşer. Bazı peş peşe şarj deşarj döngüsü yapan şarj aletleri pili geri döndürebilir.
Hafıza etkisinin sebebi nikel tuzunu, kadmiyum tuzunu ve ara köprü elektroliti içeren karışımın pil içinde homojen dağılması ve pil kullanılırken tüketimin yukarıdan aşağıya doğru daima aynı yönde olmasıdır. Örneğin %100 dolu nikad pilde çözeltinin tamamı aktif haldeyken %80 dolulukta üstteki %20 kısmının harcandığı altındaki %80 kısmın hala aktif olduğu görülür. %40 dolu olan pilde de aynı şekilde üstten %60lık kısmın kullanılmış olduğu altta kalan %40lik kısmın aktif olduğu görülür. Pil %40 tayken sürekli şarj edilmesi halinde altta kalan bu kullanılmayan %40lık kısım zamanla kurur ve elektrik üretecek akışkanlığı kaybeder. Böylece pil kapasitesinin %40ını kaybetmiş olur.
Hemen ilk kullanımda gerçekleşmez ancak 2-3 seferde bir tam deşarj sağlanması pil için iyidir. Ömrünü uzatır ve kapasiteyi korur. Normalde üstte kalan aktif kısmın akışkanlığı az olduğu için alttaki kuru kısmı akışkan hale getiremez ancak şarj deşarj sırasındaki ısınma ve elektrik aktivite nedeniyle geçici olarak hareketli hale gelen çözelti bazen alttaki kuru kısmı geri akışkan hale getirerek hafıza etkisini geri döndürebilir. Ancak bunun her zaman olmayabileceğini bilin.
Bu kadar sıkıntılı olmalarına rağmen nikad pillerin hala vazgeçilmez oldukları noktalar vardır ve bu yüzden hala piyasadadırlar.
Her şeyden önce döngü sayıları çok fazladır. İyi kalite pil 1500 döngüyü rahat çıkarırken orta kalite piller bile 1000 döngü civarı hizmet verebilir. Üstelik zaman faktörü çok etkili değildir. Şarj edip bıraktığınız nikad yıllar sonra bile şarj edilip kullanılabilir. İlk birkaç döngü biraz performansı az olur ama yine de çalışır.
Diğer avantajı nikadlar tamamen deşarj edilebilir. 0 volt değerine kadar deşarj edin ve birkaç yıl öylece bırakın yavaş yavaş da olsa geri döner. Özellikle voltajın kontrol edilemediği motor içeren sistemlerde hala vazgeçilmezdir. Örneğin çok sık oynanan bir oyuncakta veya traş makinası gibi voltajın kontrol edilemediği yerlerde kullanımı kolaylık sağlar. Ek devre elemanı kullanmaktan kurtarır. Küçük veya ince olsun diye uğraştığınız bir traş veya epilason makinasında bir de fazladan akım kontrol devresi ile uğraşmazsınız.
C değerleri nispeten yüksektir. Bu sayede motor içeren değişken akım tüketen devrelerde ve demerajı yüksek devrelerde rahatlıkla kullanılabilir. Lipo piller çıkmadan önce nikadlar hala modelcilikte vazgeçilmezdi.
Nikad piller kolay kolay akmaz. Yüksek c değerine rağmen hem iç yapısı patlamaya uygun olmadığından hem de düşük kapasiteleri nedeniyle riskli piller değildir. Kadmiyumun zehirliliği de daha önce söylendiği gibi uzun vadeli olduğundan ve kullanıcının kadmiyumla karşılaşması hemen hemen imkansız olduğundan son kullanıcı için uygun pillerdir. Elektriğe meraklı çocuk, genç ve diğer yaş gruplarının kolaylıkla kullanabileceği pillerdir.
dT/Dv adı verilen zamana karşı voltaj düzenlemesi ile şarj edilmeleri uygundur. Bu şartlarda en iyi kapasite kullanımı sağlanır ancak nikad piller sıradan düz adaptörlerle bile şarj edilebilir ve ömür kaybı yaşamaz. Sadece tam kapasite kullanamazsınız. Bu açılardan da kullanıcı dostu pillerdir.
Şarj akımlarını daha çok pilin iç direnci belirler. Siz ne kadar akım verirseniz verin nikad pil alacağı kadarını alır. Belli bir noktaya kadar voltaj uygulaması için de aynısı geçerlidir. 1,2 voltluk pile 3.5 volt uyguladığınızda iç direnç nedeniyle ısınacaktır ancak aynı iç direnç voltajı 1.2ye yaklaştıracaktır. Tabi bu 12 volt gibi değerler uygulamanızı gerektirmez. O zaman pile ve kendinize yazık edersiniz.
Aşırı şarj/overcharge  dayanıklıdırlar. Şarjda unuttuğunuzda akım kesilmese veya damla şarj yapılmasa bile ömürlerinden çok bir şey kaybetmezler.
Su miktarı çok çok az olduğundan soğuk havalarda çalışırlar ancak içlerindeki kimyasal olay soğukta azaldığı için kapasiteleri fazlasıyla düşer. Ancak donduğu zaman pil ölmez ve normal sıcaklığa dönüldüğünde aynen çalışmaya devam eder.
Kısacası nikad pil sık şarj gerektiren, yüksek kapasite gerektirmeyen, pil sisteminin değiştirilmesi zor olan yüksek c değeri isteyen uygulamalarda hala önde gelir.

Nikel metal hidrat (NiMh) piller:
Kadmiyumun zehirli olması her ne kadar öne sürülen ana neden olsa da esasen nikad pillerin düşük kapasiteleri benzer özellikte başka şarj edilebilir pillerin bulunması için firmaları zorladı.
Hidrojen sıklıkla duyduğumuz ancak hakkında çok az şey bildiğimiz bir maddedir. Periyodik tabloda bulunduğu yer itibariyle metallerin yanındadır ancak metal değildir. Atom numarası 1 dir. Bu da çekirdekteki tek proton ve çevresindeki tek elektrondan meydana gelen çok çok basit bir atom olmasına neden olur. Basitliği hidrojeni çok fazla alanda işe yarayacak değişimlere uygun hale getirdiği gibi kararlı hale geçmesi için 8 elektron derdinden kurtarır. Son elektron kabuğu aynı zamanda ilk elektron kabuğudur ve 8 yerine 2 elektron bulundurması veya elektronunu vermesi onun için yeterli olur. Ama hidrojen o kadar uyumludur ki başkasıyla elektronu ortak kullanıp kendi kararlı düzeyini de sağlayabilir.
Karbon ve hidrojeni bir yana ayırırsak periyodik tabloda kalan 107 elementin yapabileceği madde sayısı 100 bin civarıyken sadece karbon ve hidrojen 2 milyon civarı bileşik yapabilir.
Bu gereksiz kimya bilgisinden sonra asıl amacımız olan hidrojenin kolay bağ yapma eğilimine dönersek; hidrojen çok istekli olmamakla birlikte metallerle birleşip metal hidrürleri yapabilir. Metal geçici olarak hidrojene 1 elektron verir. Hidrojen emaneten üzerinde bulunan bu elektronu başka bir alıcıyı görünce kolaylıkla teslim eder. Örneğin nikel hidrür havadaki oksijen veya klorla hemen değiş tokuş yaparak su ve metalik nikele veya hidroklorik asitle metalik nikele dönüşüverir. Oksijen veya kloru permanganat, perklorat gibi bir maddenin parçası olarak sisteme eklerseniz hem işlemin hızını kontrol etmiş olursunuz hem de ortamda gaz halinde asit veya akmaya hazır su bulunmadan elektrik üretebilirsiniz.
Nimh pillerin esası buna dayanır. Genelde oksijen alıcı olarak kullanılır ancak nadiren diğer maddeler de kullanıldığı için kloru da örnek olarak verdim.
Nimh piller nikadlardan çok daha fazla enerji depolar. En iyi nikad 1000 mAh değerini zorla geçerken nimhlerin kimyasal sınırı 3000 mAhdır. 3000 mAh değeri pilin içine koyabileceğiniz madde sınırını aştığından aşılması zor bir limittir. Genelde iyi kalite markalar bile 2000-2500 mAh kapasite verir. Daha yüksek kapasitelere şüpheyle yaklaşın.
Nimh pillerin içinde metal hidrat olarak adlandırdığımız kısımda farklı metal hidratlar kullanılabildiği için farklı özellikte değişik kombinasyonlar yapmak mümkündür. Ayrıca hidrojeni alacak bileşik için de farklı ihtimaller mevcut olduğundan nikadların tekdüzeliğinin aksine nimh piller geliştirilmeye çok uygundur.
İç direnci düşük olan yüksek c değerli ve hızlı şarja müsait tipler yapılabileceği gibi yüksek kapasiteli ancak düşük c değerli fakat hızlı şarja uygun tipler de yapılabilir. Farklı ihtiyaçlara uygun pil üretimi mümkündür.
Telefonlarda nimh pil kullanıldığı dönemde daha yüksek kapasiteli olur diye kalem nimh kullanmıştım ama c değerleri uyuşmadığı için yüksek kapasiteli pil hayalim gerçekleşmemişti. Sadece çok gelişkin olmayan ericson 600 serisinde başarılı olmuştum.
Nimh pillerin içindeki reaksiyon soğuğa daha dayanıklıdır ancak içerdiği su miktarı fazla olduğundan bu pillerde soğukta ciddi kapasite kaybı yaşar ve dondurulduğunda pili tamamen kaybetme ihtimali vardır.
İçi daha karmaşık olduğundan daha özenli bir şarj ister. Standart adaptörle şarj bu pil içinde mümkündür ancak kapasite yanında ömür kaybı da söz konusudur.
İlk nimh pillerde az da olsa hafıza etkisi söz konusuydu ancak kabaca 2005 sonrası üretilen nimh pillerde hafıza etkisi yok denecek kadar azdır. Nimh pillerin içindeki çözelti de nikad gibi homojendir ancak daha akışkan olduğu için pil bittikçe yukarıdan aşağı değil tüm çözelti içinden eşit olarak tükenir. Örneklendirirsek %60ı tükenmiş nikad pilin üst %60lık kısmındaki çözelti bitmişken nimh pilde toplam çözeltinin %60lık kısmı bitmiştir. Yani altta kullanılmayan bir kısım kalmadığı için o bölümün zamanla donması ve kapasite kaybı yaşanmaz.
Ancak arada bir, tercihen 40-50 şarjda bir kritik deşarj gerilimine kadar deşarj edilmeleri iyi olur. Çözeltinin akışkanlığını koruması için arada kritik voltaja kadar deşarj faydalı olur. Pilin ömrü bu şekilde %10 -20 kadar uzar. Yapılmazsa kapasite kaybı değil ömür kaybı olur.
Nimh piller derin deşarj durumuna karşı daha duyarlıdır. Kimi kaynağa göre 0,95 kimi kaynağa göre 0,975 volt kritik deşarj gerilimleridir (siz yuvarlak 1 volt kabul edin). Bu değerin altına kadar deşarj edilmeleri pillere zarar verir. Hatta 0,4-0,5 volt gibi değerlere düşen piller ciddi kapasite ve ömür kaybı yaşar. Bazen geri dönmeyebilirler. Daha aşağı değerlere inen pilleri unutun)
Döngü sayıları nikaddan azdır ancak hala yüksektir. İyi bir marka 1000 döngüye kadar dayanır ancak genelde 500-1000 arası kabul edilir. Ömürleri azaldıkça kapasite kayıpları daha çok olduğu için ömürlerinin sonuna kadar kullanılmazlar.
Nimh pillerin patlaması nikaddan kolaydır ancak sıradan son kullanıcının bunu yapması hala çok zor olduğundan güvenilir pillerdir. Akma ve patlama açısından güvenilir oldukları gibi içleri genellikle zararsız maddeler içerdiğinden hem daha çevrecidirler hem de içini açan meraklılar için daha az risk taşırlar. Son kullanıcı ve amatörler için uygun pillerdir.
Aşırı şarj/overcharge dayanımları daha azdır. Özellikle kapasite arttıkça aşırı şarj dayanımları da azalır. Yani pil karmaşıklaştıkça hassaslaşır. Bu nedenle dolumdan sonra akımı kesen veya zamanla kesen şarj aletleri tercih edilmelidir. Benim tavsiyem hem dolunca akımı kesen hem de pilin durumuna göre değişken voltaj verebilen akıllı şarj cihazlarını kullanmanız yönünde olacaktır.
Hızlı şarj konusu tamamen pilin üreticisine bağlıdır. İç dirençleri nikadlardan düşük olduğu için fazla akım veya fazla voltaj uygulandığında almıyorum demezler ancak zarar görebilirler. Özellikle yüksek kapasiteli piller için kapasitenin %10-20 si kadar bir akımla şarj edilirse iyi olur. Üreticinin tavsiyesini yani pilin üzerini okuyun. Hızlı şarja uygun piller kendilerine uygun şarj aletiyle satılır. Örneğin bir ara 2500 mAh kapasiteli sadece 15 dakikada şarj olabilen gp piller vardı. Bu şarj aletlerinden akıllı olmayan bazı modeller diğer pilleri kısa zamanda bozdu. Her bir pili ayrı ayrı şarj eden şarj cihazları ikişerli şarj edenlerden daha iyi sonuç verir. En iyi sonucu dT/dV fonksiyonuyla şarj eden akıllı ve her pili kendi kanalında bağımsız şarj eden şarj cihazları ile alırsınız. Paraya kıyıp alın çünkü pilleirnizin ömrü ciddi anlamda uzar şarj cihazına verdiğiniz parayı ilk pil filonuzda çıkarırsınız.
Sık şarj edilen ve yüksek kapasite gereken her işte kullanılırlar. Örneğin sık oynanan oyuncaklar, fotoğraf makinası flaşları, sürekli kullanılan radyolar ve fenerler. Örneğin güvenlik amaçlı fenerlerde zaten sıklıkla kullanıldığı için deşarj sorunu dert değildir. Veya her gece dinlediğiniz radyonuz için zaten sık şarj gerekeceği için sorun yaşamazsınız. Seyahate çıkacağınızdan 1 gün önce şarj etmeyi unutmazsanız flaşlarınız için ekonomik bir çözümdür.
Yeni kuşak nimh piller:
Nikadlar  ve nimh piller kısa zamanda kullanılmasalar bile kendiliklerinden boşalırlar. Hala kullan at pillerin piyasada bu kadar yer sahibi olmasının nedeni uzun zaman bu sorunun çözülememiş olmasıdır.
Elektrik kesildiğinde kullanmak için aldığınız bir fener bazen yıllarca kullanılmadan kalır ve bizler haksızlık etsek de ihtiyaç olduğu anda onları kullanabilmek isteriz. Aynı şekilde radyolar veya arada bir kullandığımız fotoğraf makinelerini de.
Nikadlar ve nimh piller buna uygun olmadıklarından son kullanıcılar uzun zaman (ve hala) alkalin gibi kullan at pilleri tercih etti. Ayrıca şarjlı pil alkalin pil fiyat oranı seyrek kullanan son kullanıcı için fazla yüksekti.
Şarj edilebilir pil fiyatları hızla düştü ve fiyat avantajını ortadan kaldırdı ancak nikel pillerin uzun vadede güvenilmezliği devam etti.
Bu pillerin ekonomikliğine ve kapasitesine ihtiyacı olan amatör fotoğrafçılar bile uzun süre nimh pil yanında alkalin pil de bulundurdu.
1990lı yıllardan itibaren anot-katot ayrımı çok daha iyi yapıldığı için pilin içerisindeki reaksiyonları önleyen ve pilin depoladığı elektriği uzun süre saklayan piller yapılabildi.
Ancak bu pillerin ciddi kapasite kayıpları vardı. 1993te amerikada gördüğüm alkalin gibi gücünü saklayan şarjlı kalem pilin kapasitesi nikadlar için bile iyi sayılmayacak düzeydeydi. Net rakamları hatırlamıyorum ancak ankarada Maltepe pazarında satılan vinnic gibi merdivenaltı markaların kapasitesindeydiler ve çok pahalıydılar. Param olup kullanmadığım için c değerlerini bilmiyorum ancak tahminimce düşüktü çünkü fener ve radyoda iyi sonuç alınır diye baştan kullanımlarını kısıtlamışlardı.
2000lerin başında daha iyi kapasiteli ve daha iyi c değerli piller yapıldı ve 2010larda gerek fiyat gerekse performans açısından rekabet sağlar hale geldiler. 2008de aldığım gp recyco pil sadece 2050 mah kapasiteliydi ve 1 pil 8 duracell alkalin fiyatınaydı. 2015te aldığım duracell 2450 mAh kapasitede ve sadece 4 duracell kalem pil fiyatınaydı. C değeri de çok daha iyiydi. Artık bu pillerin fiyatları 2-4 alkalin pil fiyatına kadar düştü ve standart nimhlerden sadece biraz daha pahalılar.2015te  en ucuz nimh pilin çifti 10 lira iken energizer yeni kuşak pilin çiftinin fiyatı 14-15 tl’ydi.
Yeni kuşak nimh piller 1 yıl sonra kapasitelerinin %80-90ını saklamaya devam ettiği için bekleme gereken işlerde de güvenilirler. 1 zahmet yılda 1 defa şarj edin.
Hafıza etkisi sorunu hemen hemen yoktur. Çok daha seyrek aralıklarla deşarj etmek yeterlidir.
Derin deşarja daha duyarlıdırlar. Kritik deşarj değerleri için bu pillerde de 0975-0,95 değerleri verilir ancak siz yuvarlak 1 volt alın.
Şarj profilleri sıradan nimhlere benzer ancak daha hassastırlar. Hızlı şarjı genelde kabul etmezler ve yavaş şarj isterler. Hızlı şarj iç yapılarını bozacağından gücünü saklama özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Aynı nedenle aşırı şarja karşı da daha savunmasızdırlar. Akıllı şarj aletleriyle şarj edilmelerini tavsiye ederim. Düzgün bir şarj aleti kullanırsanız sorun yaratmazlar. dT/dV şarjı ilk tercihtir. Standart adaptörle de şarj edebilirsiniz ama pillere yazık edersiniz. Düzgün bir şarj sistemi kullanırsanız ömürleri standart nimhler kadar uzundur.
Soğukta kapasite kaybı yaşasalar da donmadıkları sürece zarar görmezler ancak sıcağı hiç sevmezler. Sıcakta performansları artar ancak ömürleri azalır. Neyse ki hava sıcaklığı yerine 60-80 derece gibi sıcaklıklar olumsuz etkiler. Adana’da yeni kuşak nimh almanıza bir engel yoktur.
C değerleri ve kapasiteleri artık standart nimhlere çok yakın. 2300-2600 mAh aralığında yeni kuşak nimh bulmak mümkün. Üstelik şimdilik ciddi markalar bu pilleri ürettiği için henüz kalite düşmesi sorunu yok. Elimdeki duracell yeni kuşak nimh pillerle yüksek akım çekmesine rağmen akıllı telefon çalıştırabildim ve bütün gün sorunsuz çalıştılar.
İç yapıları nimh olduğundan değişik ihtiyaçlar için değişik türevde piller yapılabiliyor. Örneğin kullanıma hazır anlamındaki vartanın ready to use olarak adlandırdığı yeni kuşak nimh pillerinin radyo fener gibi düşük akım çeken cihazlar için düşük c değerli, flaş, projektör gibi yüksek akım isteyen cihazlar için yüksek c değerli ve oyuncak gibi değişken ve yüksek akım çeken cihazlar için yüksek c yüksek Cmax değerli ayrı ayrı özellikte 3 ayrı modeli mevcut. Henüz diğer markalar bu ayrıma gitmedi ancak bu teknoloji var.
Kısacası kullan at pilleri kullandığınız her yerde kullanabileceğiniz şarj edilebilir piller artık çok uygun fiyatlara mevcut.
Bu piller hem akmama hem de patlamama açısından güvenilir hem de zehirsiz olmak açısından kullanıcı ve çevre dostu pillerdir. Amatör son kullanıcı için uygundurlar. Sadece şarj ve minimal deşarj değerlerine dikkat edin.
Sonuç:
Nikel piller hala gerek güvenilirlik gerek fiyat açısından öncelikli tercihtir. Yüksek döngü sayıları ve düşük maliyetleriyle de öne çıkarlar. Zehirsiz ve çevreci olmalarının yanında 1,5 voltluk sistemlerle uyumlu oldukları için kullanım alanları geniştir. Sadece biraz ağırdırlar.
Ben kendi adıma kendinden şarjlı sistemleri pek tercih etmem. Günümüzde genelde lityum pil şarj edilebilir sistemlerde kullanılır. Lityumun dezavantajları yeri geldiğinde anlatılacak ancak örneğin bir fotoğraf makinasının pili gezideyken bittiğinde yeni lityum bulma şansı yoktur. Ancak kalem pille çalışan bir sistemde önceden yanınıza aldığınız şarj edilebilir piller bittiğinde veya şarj etmeyi unuttuğunuzda veya piller sorun yarattığında hemen yakında bir bakkaldan alkalin pil alıp tolunuza devam edebilirsiniz.
Elbette profesyonel kullanıcı her gün cihazını kullanırken bu sorun çok anlamlı değildir ama  benim gibi bir son kullanıcı için fotoğraf makinası ayda yılda bir gerekir.
Ayrıca lityum sistemlerde pilin ömrü bittiğinde değişim her zaman kolay olmaz.
Nikel pillerde de seri ve paralel bağlama yapacağınızda özdeş pilleri kullanmanızda yarar var. Hatta her zaman önerim aynı yaştaki pilleri bir arada kullanın. Örneğin takım olarak aldığınız pilleri bir arada kullanmaya çalışın. Fenerde kullandığım 4 pili takımı bozup 3ünü başka yerde kullanıp diğer tek kalanı başka bir pil grubuna katmamaya çalışırım. Ancak bunun sebebi pilinizden maksimum verimi almanız içindir. Tehlike yaratacağından değil.

Nikel piller güvenilir ve güçlü sistemlerdir. Sadıktırlar. Huylarını bilirseniz sizi yarı yolda bırakmazlar.

uyarı:
Burada yazılanlar kişisel denemeler sonucu öğrenilen bilgilerdir ve bilgi paylaşımı amacıyla yazılırlar. Uygulama sırasında kendinize, çevrenize ve eşyalarınıza vereceğiniz zararlardan sorumluluk almam.

Devrim Tuncer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder