7 Temmuz 2015 Salı

TABLET VE TELEFONDA BATARYA MODİFİKASYONU, EK BATARYA TAKILMASI



not: yazı içinde NCR batarya yerine yanlışlıkla NMR yazılmış. NMR yazan piller NCRdir



Piller ve aküler-taşınabilir elektrik.

Telefon ve tablete ek batarya:

                Her zaman her yazıda karşılaştığınız klasik yakınma: teknoloji güzel ve bağımlısıyız ama ah şu bataryalar yok mu. Hemencecik bitiveriyorlar.

                Akıllı telefonlardan önceki telefonlarda da bataryadan memnun değildik. 1 haftalık batarya süreleri yetmezdi. Şimdi 1 güne razıyız. Bu yüzden bütün markalar telefonlarını satmak için batarya ömrünün uzunluğunu veya pil kapasitesinin büyüklüğünü öne sürüyor. Ayfon gibi markalarda canım bizim pil ufak ama her yerde de priz var nedir derdiniz diyor.

                İstediğiniz kadar yedek pil taşıyın. 2 tane seyyar pilli şarj cihazınız olsun. Cebinizde şarj aleti taşıyın ve her taraf priz dolu olsun. O telefon veya tabletin pili yarıya düştü mü ben sinir oluyorum ve kendimi güvende hissetmiyorum. Cem yılmazın dediği gibi bunlar yokken de hayat sürüyordu ama artık bunlara bağlıyız. Sadece kişiler değil artık bütün hayat sistematiği bunlara bağlı hale geldi. Artık köşe başlarında jetonlu telefonlar yok. Telefonun yoksa kalabalık içinde yalnız ve terkedilmişsindir.

                İlk cep telefonumu aldığım günden beri pil kapasitemi arttırmanın peşindeyim. Kalem pille çalışan ek sistemlerden özdeş pilleri devreleriyle bağlamaya kadar çok değişik yollar denedim. Şansımıza akıllı telefonlarda yazılım desteği olduğu için çalışma mantığını bilen biri için iş biraz daha kolay.

                Öncelikle telefon pilleri laptop pilleri gibi çok sayıda sensör ve korumayla donatılmıştır. Orijinal pillerin hemen tamamında laptop pillerindekine benzer bir kullanım sınırlayıcı eprom vardır. bu nedenle bu iş sırasında da modifikasyon için orijinal piller uygun değildir.

                Bu arada ekleme yapmam lazım. Özellikle akıllı telefonlarda 2000-3000 tl verip aldığınız sistem üzerinde böyle tehlikeli oyunlar oynamak taraftarı değilim. Açıkçası 3 yıldan fazladır akıllı telefon kullanıyorum ve bunca zaman ek batarya aklıma bile gelmemişti. Ancak günümüz tüketim teknolojisi içinde modellerin üretimde ve piyasada kalma süreleri çok az olduğu için yedek parça sıkıntısı da bir o kadar çok. Ayrıca çin gibi kaynaklardan gelen ucuz ve işlevsiz parçaların yanında o ülkelerde üretilen benzer görünümlü ürünler 2-3 yaşındaki bir telefon veya tablet için büyük sorun. 2012 yılında aldığım s3ün pili 2015 yılında ölünce tek yapmam gereken yeni pil almaktı ama iş o kadar kolay değildi. s3 ün üretimi çoktan bitmişti ve orijinal batarya üretimi yoktu. Piyasa çok ucuz ama işlevsiz ürünlerce işgal edilmiş olduğundan para vermek isteseniz bile düzgün pil bulma şansı olmadı. Düzgün pilden kastım şarjı uzun giden değil. Çalışırken sorun çıkarmayacak. Yan sanayi pillerin hemen tamamında düşük c değerli ucuz pil kullanıldığı için akıllı telefonun güç ihtiyacı arttığında ekranın kaybolması, reset, donma gibi işler yaşanıyordu. Bunu yapmayan ve orijinal eşdeğeri diye satılan piller o dönemde benim s3ün ikinci el değerinden fazlaydı. Açıkçası onlara bile güvenemedim.

Diğer bir sorun da s3ün çok fazla çin ve tayvan çakması vardı. dışı aynı ama anakartı tamamen farklı o kadar çok telefon vardı ki pil ve yedek parça üretimi neredeyse tamamen bu makinalar için yapıldığından orjinale yakın ürün şansı yoktu. Tüm piller düşük özellik kullanıldığı için düşük enerji tüketimli pillere göreydi. Kısacası elimde iyi bir telefon vardı ama onu çalıştıracak enerji kaynağı bulunamıyordu.

O zaman eski çalışmalarıma geri döndüm ve bataryanın pil kısmını değiştirme çalışmalarına başladım.

Orijinal olmayan pillerde kullanılan devre genel olarak sıcaklık ve akım korumasıyla sınırlı olduğundan devre girişine yeni pil takmak kolaydır. Çoğunluğu eprom veya batarya tanıma devresi içermez.

Akıllı telefonlar ve 3g tabletler akran işlemci ve 3g alıcı aynı anda çalıştığında kısa süreliğini 3-4 amper akım çeker. Bazen daha da fazla. Bir yerde 4k video çekimi sırasında 7 amper akım kullanıldığını duymuştum. İşlemci mimarisini düşünüce olmayacak bir iş değil.

Bu nedenle piyasadaki ucuz ICR veya IMR pillerden değil CGR veya NMR veya NGR pillerden kullanmanızı öneririm. Laptop kadar büyük ısı üretilmediğinden direk kasaya temas etmemek kaydıyla lipo pil de kullanılabilir. C değerleri yuvarlak pillerden daha yüksek olduğu için iyi sonuç alırsınız yalnız ömürleri daha kısa olur. Kullanacağınız pil 4-5 c arasında bir c değerine sahip olmalı.

Yapılacak işlem basittir. Uyarlama yapacağınız bataryanın pil kısmıyla devre kısmını tamamen kopmayacak şekilde ayırın. Kutuplardan birini kopartın ve bir daha temas etmeyecek şekilde izole edin. Genelde 2 kat elektrik bandı yeterli olur. İç pilin türü ve kapasitesi sonradan takılacak pillerle uyumsuz olacağından bataryanın pilini kullanmamanız iyi olur.

Pilin + ve – kutbunu mutlaka voltmetre ile ölçün. Üzerinde yazan her zaman doğru olmayabilir. Bazen kaymalar olabiliyor. Pilin kutuplarını ölçüp izole ettikten sonra devrenin girişlerinden dışarı uzatma kablosu çekin. Kabloları kutuplarını ayırt edecek şekilde farklı renklerle çekerseniz iyi olur.  Ayrıca çok ince kablo kullanmayın. Telefon kablosu veya zil kablosu veya o kalınlıkta kablolar uygun değildir. Tavsiyem 0,4-0,5 mm2 den aşağı inmeyin. 18650 pil kullanacaksanız bu pillere uygun yuvalar satılıyor ancak o yuvalara monte kablolar çok incedir. En az onların 2 katı kalınlıkta kabloyu kutuplara lehimlerseniz iyi olur. Pili yuvasız kullanacaksanız mutlaka punta kullanın. Lehim veya sıkıştırma iyi bir tercih değildir. Lehim pili bozar. Bantla kablonun kutba sıkıştırılması da zamanla kapasitör gibi davranıp kaçak akım oluşturulmasına neden olur.

Kablo telefonun yapısını bozacak kadar kalın olursa kabloyu tamamen soyun ve telleri elektrik bandıyla izole edin. Daha ince olurlar. Bulursanız punta teli de kullanabilirsiniz.

Dışarıdaki pilleri kutupları uyacak şekilde pil devresinden çektiğiniz kabloya bağlayın. Kablo ne kadar kısa olursa ve arada ne kadar az kablo bağlantısı olursa o kadar iyidir.

Eğer pil telefona bağlıysa, anakarta gömülüyse çıkardığınız pilde kabloların çıktığı yeri kontrol edin. Genelde koruma devreleri bu pillerin içinde olur. Kablo çıkışının hemen başlangıcında devreler vardır. Eğer devre pilin içindeyse bir sonraki işlemde yine bağlantıyı bu devreye yapın.

Ancak eğer pilde herhangi bir devre yoksa koruma sistemleri telefon veya tabletin içine gömülmüş demektir. Bu durumda kullanacağınız pili direk anakartın pil girişine bağlayabilirsiniz.

S3te pil çıkarılabilir özellikteydi. Bu nedenle başka bir tablete ait lipo pil takarken lipo pilin içine gömülmüş devreyi by pass ettim. İki devre kullanımı siz daha güvenli yapmaz. Akımı daha fazla sınırlar.

Tabletlerde genelde piller kasanın içinde olduğundan kasayı açıp geri kapatabileceğinizden emin değilseniz bu işe kalkışmayın veya yalnız yapmayın. İçeride var olan pilleri mutlaka sökün veya sistemden izole edin. Farklı pillerin kullanımı faydalı değildir. Yeni eklediğiniz sistem homojen olmalıdır. Farklı piller hem tehlikelidir hem de verim kaybı yaşatır. Pillerin bağlantısı bölümünde anlatılmıştı.

Eskiden nimh piller telefonlarda kullanılırken lityuma geçiş genelde çok zordu. Hatta farklı nikel pil kullanımı bile sorunluydu. Ancak lityum pillere nikel sistem bağlamak daha kolay. 3 nikel pil 3*1,2=3,6 volt olduğundan sistem büyük oranda uyumludur. Normalde lityum piller 3.3-4.2 arası gezen bir voltaja sahiptir ancak nikel pillerde ilk şarjdan çekildiklerinde 1,44 volta kadar çıkar ki 3ü yaklaşık 4.2 civarı eder. Ancak nikel piller daha kısa zamanda 4,2den 3,6ya ineceği için telefonunuzun ilk zamanlar şarjı çok hızlı bitiyor gibi görebilirsiniz. Benim s3 için ilk denemem duracell yeni kuşak pille oldu. İlk şarjdan çekince %99 olan şarj voltaj uyumsuzluğu nedeniyle 15 dakikada %90 ve altına iniyordu ama 5-6 saat %70-80 aralığında kalıyordu. Bu dengesizliğin sebebi pil türleri arasında voltaj rejiminin farklı olmasıdır. Zararlı değildir. Sadece telefonun pil göstergesi tam doğru olmaz. %1 şarjın 1 saat gittiği de oldu.

Nikel pillerde bir husus nikel pillerin c değerleri genelde yazmaz ve geneli 1-2 c arasıdır. Bu yüzden 1 set yerine 2 set kullanmanız gerekebilir. Ben 2 set toplam 6 tane nikel pil kullandım çünkü şarj azaldığında 1 set yeterli akım veremediği için donmalar yaşanıyordu.  Oyuncak veya benzeri yüksek ve değişken akım çeken aletler için yapılmış nikel pillerin c ve cmaks değerleri daha yüksek olduğundan daha bir kullanımı kolay olur.

Nikel pil avantajlıdır. Yanma, patlama riski yoktur, elinizdeki ısı onu bozmaz, daha zor ısınır kolay soğur. Ancak ağırdırlar. 6 tane nikel pilin ağırlığı telefonun boş ağırlığının birkaç katıydı.

Bunlar çok karışık geliyorsa çıkarılabilir pillerde çok sayıda kutup var gibi görünür ama asıl işi pilin üzerinde + ve – ile belirtilen terminaller yapar. Telefonda o terminallerin karşılığı girişe uygun kutupta uygun voltaj ve akım sağlanırsa o telefon veya tablet çalışır. Ancak şarj ya sorunlu olur ya da olmaz. Bu durumda şarj işlemini dışardan halletmeniz gerekir. Ayrıca o girişler platindir ve lehimle bozulurlar. Punta yapılamayacak kadar da dar ve yumuşak olurlar. Bu nedenle orijinal pilin terminallerini izole edip sıkıştırarak kullanabilirsiniz.

bataryanın devresine giriş kabloları. kablo soyulup bantla izole edilerek yer kazancı sağlandı



direk kasaya temas etmemesi için plastik yapıştırıcı.


çalışıyor


arkadan görünüm


bu kadar çok bant olmasının nedeni bataryanın pilini izole etmek. 2 katlı elektrik izolasyon bandı



devreden çıkış alma


başka bir batarya

 izole ettiğimiz halde eski batarya kalır yoksa devreyi temasta tutamazsınız.

NMR pil ile kullanım





oyuncak harici lipo bataryanın önünde devre olabilir dikkat
 bu işlemde lipo pilin devresi by pass edilip telefonun batarya devresi kullanıldı.

devre pile gömülü de olabilir. bazılarında devre anakarta gömülüdür. bu durumda pili direk bağlayabilirsiniz.

 
 
uyarı:

Burada yazılanlar kişisel denemeler sonucu öğrenilen bilgilerdir ve bilgi paylaşımı amacıyla yazılırlar. Uygulama sırasında kendinize, çevrenize ve eşyalarınıza vereceğiniz zararlardan sorumluluk almam.

Devrim Tuncer

56 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paraktica akrobat A7 telefon bataryasi elinizde varmı acil lazimda

      Sil
    2. hocam satici degilim. Elimde stok yok.
      Ancak tableti actiginizda karsiniza cikan pil belli standartlara uymak zorundadir. Kimse ne kadar satacagi belli olmayan bir cihaza ozel pil uretmez.
      Tableti acin ya da actirin. Uzerinde yazan volt ve mAh degerlerindeki pillerin geneli size uyar. Internetten bakinca bulursunuz. 3.7v 5000mAh gibi.
      Ayni degerde birden fazla pil varsa boy en ve kalinliklari olcun saticilara sorun size uygun bisey bulurlar.
      Tabletin omru de azaliyor ve sizin kozmetik derdiniz yoksa o pilin voltaj degerine uyan buyukce bir pil takin. Benim oglumun tabletinin de pili oldu. 3.7v 3100mAh ti. Arka kapakta pil alaninin uzerini kestim power bankten 3.7v 10 000mAh pil taktim. Alet calisiyor. Daha uzun dayaniyor ama sarj suresi de uzadi tabi

      Sil
  2. Öncelikle iyi günler.7'' tabletimin 3.7v 3000 mah lik bataryası var sorum şu tabletime elimde bulunan 3.7v 2800 mah ve 3.7v 3000mah bataryayı paraler bağlasam birsıkıntı çıkarmı?
    Tabletin 3000mah de 3-4 saat gidiyor pareler bağlama ile 3.7v 5800mah yapıyor buda yaklaşık 6-7 saat gider diye düşünüyorum.
    cevabınız için şimdiden teşekkürler.not:iki pildede devre var devrenin birini iptalmi etmem gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. Oncelikle izindeydim gec yaziyorum.kusura bakmayin. Sorunuza cevabim yapmayin. Lityum piller yazisini okudunyzmu bilmiyorum ancak lityum piller kullanici dostu degildir. Lityum pilleri oaralel veya seri bir arada kullanacaksaniz ozdes olmalarina dikkat etmek gerekir. Ayni kapasiteye ve ayni kimyaya sahip lityum oiller bir arada kullanilmalidir.
    Farkli kapasiteli pilleri bir arada kullanirsaniz kapasite ikisinin toplami kadar olmaz. Kucuk kapasitenin iki katindan az bir toplam kapasite elde edersiniz. Once kucuk kapasiteli pil biter ve diger pil hem sistemi beslemeye hem de onu sarj etmeye calisir. Bosalan lityum pillerin ic direncleri de artacagindan sistem kayiplari fazlasiyla artar. Buvyuzden 1 3000 1 de 2800 kapasiteli pili paralel bagladiginizda 5800 mah kapasiteniz olmaz. Iyi bir ihtimalle 2500un iki kati 5000 mah kapasiteye ulasirsiniz. Ustelik dolup bosalma dongulaeri de dengesiz olacagindan normalde 3 yil dayanabilecek piller 1 yili zor gorur. Cok cabuk eskirler.
    Diger yandan kimyalari farkli pilleri de beraber kullanmak benzer nedenlerle sikintilidir. Ic direncleri farkli.olacagi icin sisteme katacaklari akim da farkli.olur ve yine dengesiz sarj desarj yasanir. Bu nedenle tavsiyem ozdes yani ayni kimya ayni kapasite hatta mumkunse ayni yastaki lityum.pilleri bir arada kullanin.
    Sizin durumunuzda 200 300 mah icin pillerin patlayacak duruma gelecegini zannetmeyorum.
    Hala kullanacaksaniz tavsiyem iki pilin devresini iotal etmeden direk paralel baglamayi once deneyin. Tabletinizle pil arasinda ara devre yoksa bu sekilde baglama daha koruyucu olacaktir. Verim alamazsaniz devre oncesi pilleri bir araya getirin. hangi devre sorusuna cevap vermek zor deneyerek bul@aniz gerek. Orjinali tercih edin. Tabletiniz samsung gibi bir markaysa ve baytarya orjinalse fazla kapasiteyi kullandirmayacaktir

    YanıtlaSil
  4. üstad merhaba bana yol gösterebileceğinizi umarak soruyorum
    bizde bir telefon var praktica acrobat a7, bataryası şişti ve öldü fakat hiçbir şekilde hiçbir yerde bataryasını bulamamaktayız ve telefon atıl vaziyette duruyor
    bataryanın fotosunu çeektim ama buraya link olarak koyabildim
    http://i.hizliresim.com/qj2b0Q.jpg
    bataryada artı eksi ve bir boş uç var 3 pinlimi denir bilemiyorum , genelde bakıyorum tüm bataryalar 4lü
    yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam telefon ve tablet gibi sistemlerdede twmwl elwktronik kurali gecerlidor ve beslemw.icin sadece 1 arti bir de eksi uc yeterlidir. Yani telefonunuzu besleyen sadece iki uctaki kutuplardir. Telefonu bu 2 pinle caliatitabilirsiniz. Diger pinlerde genelde eksi yuk.olur ancak o pinler pilin sicakligi. Pile giden ve gelen akimin yogunlugu. Topraklama gibi yan ogelerdir. Bazen de pille anakartin haberlesmesini saglar. Lityum piller bu.kadar yayginlasmadan once nikel pilli bir siemens telefona kalem pil baglamistim. Telefon clismisti ancak kalem pilin anlik akim kapasitesi dusuk oldugundan telefon o.pille konusma yapmama izin vermezdi.
      Konuyu ozetlersek yelefonunuzun pilinin uzerindeki yazilarin oldugu naylonu siyirirsaniz icinden metal zirhli yassi bir pil cikar. Pilin bitimindede kucuk bir devre vardir. O devre lityum pille kendinizi yaralamanizi onler. Her devre de markaya ozgudur. Bu yuzden ayni yerde 3 pinli baska bir batarya da bulsaniz bir isinize yaramayabilir.
      Tavsiyem pilden cikip devreye giden kutuplardan birini kesin ve izole edin. Devrenin pil girislerine baska bir pili arti eksiye dikkat ederek baglayin. Telefonunuz buyuk ihtimalle calisir.
      Pil.marak cgr veya ncr a 18650 kullanabilirsiniz. Daha kibar olsun derseniz tavsiyem lipo pil. Tablet pilleri isinizi gorur.
      Telefonu gozden cikardiysaniz bas ve son pine direk artiya. Arti eksiye eksi verieseniz telefonunuz calisir. Ancak bataryayi telefon soketinden sarj etmeyin. Ayri bir sarj devresi kullanin.
      Gplus hangouts face messengerden bana hemen ulasabilirsiniz. Dilerseniz telefonumu verebilirim.

      Sil
  5. Merhaba
    3.7v 6500 mah bataryası olan bir tablete içindeki bataryaya dışarıdan bir 3.7v 10000 mah lik bataryayı paralel bağlarsak tablete giden akım 7.4v mu olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artinin artiya eksinin eksiye baglandigi paralel baglantida voltaj artmaz bu yuzden tabletin bataryasina paralel baska bir batarya baglarsaniz volt 7.4 olmaz 3.7 de kalir. Ancak ozdes olmayan 2 liytum pili paralel baglamaniz halinde sizi 2 sorun bekler. Eger tek devre uzerinden 2 pili baglarsaniz kucuk olan pil once dokar ancak buyuk pil henuz dolmadigi icin devre sarj akimi vermeye devam eder ve akim kesilmedigi.icin riskli.olur. kotu ihtimalle pil alev alir iyi ihtimalle birkac ay icinde piliniz omrunuvtamamlar ve olur. Eger ayri sarj devresi tek kaynak kullanacak olursaniz buyuk.kapasiteli.pil daha once dolar ve buyuk pil dolmadan akim kesilir. Buyuk pil siklikla.kritik voltajin altina duser. Bu durumda patlama sorununuz olmaz ama buyuk piliniz 1 2 ay icinde tamamen tukenir geri donmez.
      Her pile ayri devre ve ayri sarj aleti kullanabilirsiniz ancak bu hem sisteminizi buyutur hem de hantallastirir. Ayrica ideal sartlarda bile.kucuk pil.once biter ve buyuk onu sarj etmeye calisir. Arada cok fazla akim kaybiniz olur. 6000+10000:16000 olmaz en iyi ihtimalle 12 13 bin mah olur. Ayrica dedigim gibi bu hem riskli hem de verimsizdir. Ayrica iki pilin ic kimyasini bilmiyorsaniz ve farkli.kimyada pillerse kisa zamanda 2side bozulur.
      Tavsiyem orjinal pili cikarip 2 tane ayni anda alinmis 10000 kullanin veya 2 tane orjinal 6000 kullanin

      Sil
  6. hocam merabalar s3 telefonumun bataryası öldü evde direk kendi şarj cihazı ile çalıştırsam acaba telefon yanma ihtimali varmıdır

    YanıtlaSil
  7. Abi bana yardim edebilir misin? mstfkrbz61@gmail.com

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Devrim bey merhaba,
    Bende Casper CGA ultabook var. bilgisayarımın pil ünitesinin üzerinde 7.4V 6800 mAH 50.32Wh yazıyor. iki sağında iki solunda toplam 4 lityum li-on pil bulunuyor. bu piller şişmiş. size sorum ben hangi özellikteki pillerden kaç adet almalıyım ve devreye bağlamalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaziniza cevap vermistim ama kaydete basmayi unutmusum yeni farkettim. 7.4 volt ve 6800 mah yazan bataryada 4 pil varsa sistem 4 tane 3400 lipo pilin 2serli seri ve 2serli paralel baglanmasidir. Bu durumda sizin en az 2 lityum pile ihtiyaciniz var demektir. Eger estetik.kaygilarim var tabletin sekli bozulmasin diyorsanir 4 tane 3400 mahlik lipo pil almanizda fayda var. Ancak estetik onemli degil diyorsaniz bilindik 18650 veya baska bir turde lipo pil kullanabilirsiniz. Lipo pillerin en kotusu bile 2 3 c verebildigi icin ne aldiginizin onemi yok ancak 18650lerde cesit ve c degeri coktur. Yuksek kapasite alip bunu kullanamama.ihtimaliniz yuksek. Bu yuzden tavaiyem ncr ile.baslayan pillerden kullanmanizdir.
      Eger tabletinizdeki piller direk anakarta baglanmissa sorun yoktur. Hazirladiginiz 7.4 volt sistemi ayni yerden anakarta baglayrak sorunu cozebilirsiniz. Eger pillerle anakart arasinda devre varsa pilinizi devreye baglayin. Yapabilecegim baska biraey olursa bana hangoutstan ulasabilirsiniz

      Sil
  10. merhabalar. lg g3 modeli telefonum var. buna 3.7 v 5000mah aynı boyutlarda tablet bataryası takmak istiyorum. kendi pilindeki devreyi söküp alacağım tablet bataryasına bağlasam çalışırmı yada nasıl bağlamalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tablet bataryasinda buyuk ihtimalle koruma devresi vardir.oncelikle onu by pass esin. Pilden cikan kablolarin baglandigi yerde bant veya benzeri birsey varsa onu siyirin devreye ulasirsiniz. O devrenin cikisindan degil girisinden hat alin. O zaman dogrudan bataryanin enerjisini kullanirsiniz. Eger pil homojen yuzeye sahipse veya bantin altinda bir devre yoksa fazla kurcalamayin. Tabletlerde genelde devre anakarta gomulu oldugu icin pilde devre olmayabilir. Anormal bir durum degil.
      Pilden aldiginiz cikisi g3 un orjinal bataryasinin giris kismina. Arti ve eksiye dikkat ederek baglayin. G3 un piliyle devresi arasindaki bagi kesmeyi unutmayin.
      Bu durumda telefon calisir. Ancak lg ve samsunglarda eprom adi verilen programlanabilir bir cip bulunur. Bu cipyeki yazilim genelde pilin kullanildigi sure veya pilden gecek toplam akima gore de pili sinirlandirir. Yani siz yepyeni pili takaaniz da devre onu eski pilin bir parcasi sanip tam kapasite sarj etmenize izin vermeyebilir. Bu durumda teledonunuzun aarj suresi cok az iyilesir. Ister bunu yasarsaniz ister hic riske atmadan en basta yan aanayi bir batarya alip onun devresini kullanin. Uygulama ayni sekildedir.

      Sil
    2. tahmin ettiğim gibiymiş. emin olmak istedim bişeyleri patlamadan :D çok teşşekkür ederim bilgiler için.

      Sil
  11. Hocam merhaba Nexus 10 tableti araçta kullanıyorum pili baypas Edip aracın aküsüne 4,2v düşürerek bağlamak istiyorum ama korkum aşırı akım gelemsiyle cihazı patlatmak istemiyorum araya küçük lityum pil koysam ama pili ayrı bir kutuptan nasıl araç aküsüne bağlarım yani sormak istediğim pilin bir ucundan tableti besliyecegim bir ucundan elektrik verebilicegim bil önerebilir misiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pili tamamen devreden cikaracaksaniz araya pil koymaniza falan gerek yok. Internette uerli ve yabanci sitelerde satilan step down devreler var. Onlari kullanin. Amaciniz sadece akuden besleme yapmaksa bu fazlasiyla isinizi gorur. I
      3g 4g kullanmayacaksaniz Lm2576 entegreli birstep down isinizi kolaylikla gorur. 3g veya 4g kullanacaksaniz 10 a cikis verebilen turunden almaniz daha iyi olacaktir.
      Bu devreler ayarlidir. Girise gore cikisi aiz ayarlayabilirainiz. Tavsiyem giris 14.4 volt cikis 4.1 volt olacak aekilde ayarlayin. Boylece motoru atop ettiginizde voltaj 13 volt civarina duser ve devre hala 3.5 volt civari cikis vermeye devam eder. Lityum pille calisan sistemler 3.0 4.3 volt arasi calisir. Bu ayarla motor calisirken ve dururken tabletinizi kolaylikla kullanabilirsiniz. Atep down devrenin cikisini tabletinizdeki pilin devresinin girisine takin. Eger pille tablet arasinda devre yoksa cikisi direk tabletteki pil girisine baglayabilirsiniz

      Sil
    2. Hocam merhaba ben şimdi dediğiniz gibi step devresini aldım pili içini açtım ve pilin devresini gördüm durdum Çünkü ben bile anahtar buton koymak istiyorum hocam çünkü tableti araçtan çıkardıktan sonra pil ile de kullanmak istiyorum pilin devresini gösteren resmimi yükledim bir bakabilirmisiniz. https://hizliresim.com/JO0n6E

      Sil
    3. Hocam istedigin devreyi yapmanin bir kac yolu var.tamami biraz ince iscilik.ister. lehim isciliginize guveniyorsaniz sorun yok. Estetik kaygilarinizag gore farkli uygulamalar mumkun. Bence en makulu pile ve step down cikisina disi somet yapip onun erkegini de tablet girisine yapmak. Pil istesiginizde pil soketini arac gucu istediginizde arac soketini takarsiniz ancak pil disarida kalir tabletten de aoketin bir kismi sarkar. Eger pil icinde kalsin dugmeyle kullanayim diyorsaniz iki yonlu bir svic kullanmanizda fayda var. Yani tablet ortadan baglidir bir uca arac girisi bir uca da pil girisi takilir. Svic hangi yone goturulurse o girisivaktif yapar. Tercihen 2 kutbu da svice baglayin olmuyorsa eksi ortak olsun pozitifi ayirin.
      Ayrica pili arac gucuyle sarj etmeyin. Lityum pil guvenilmezsir
      Bana hangoutstan ulasabilirsiniz. Gplusta beni ekleyen sizsiniz sanirim. Bende sizi ekledim

      Sil
  12. Hocam Merhaba,

    Benim bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. İlginize peşinen teşekkür ederim. Şöyle bir durum var:
    Aracımın (Toyota Touch 2) multimedya sistemi (MirrorLink ile) Samsung Galaxy S3 telefonunun ekranıyla özdeş çalışabiliyor. (Araç ekranından telefona kumanda edebiliyorum.) Böylece araçta orijinal navigasyon varmış gibi oluyor.
    Sorunum şu: S3 telefon araçta USB girişine bağlı kalıyor ve günün sonunda şarjı bitiyor. Ben bir şey (sök-tak) yapmayayım, telefonun şarjı da bitmesin istiyorum.
    Telefonda pil yerine kapasitör kullanabilirsem, enerji aldığı sürece şarjını hep ful sanacak telefon. Orijinal haliyle böyle çalışan araç içi kameralar var.. Acaba telefonumu kontağı açınca açılan, kapatınca kapanan bir yapıya sizin yardımlarınızla dönüştürebilir miyim?
    Saygılarımla,
    Mehmet Bir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam oncelikle konuyu dogru anlamismiyim kontrol edelim. s3telefonu usb uzerinden araca bagliyorsunuz ve aracin ekrani ile senkronize kullaniyorsunuz. bu arada telefon sarj olamadigi veya yeterince olamadigi icin ihtiyac duydugunuzda telfonun sarji bitmis oluyor. eger dogru anlamissam devam edelim.
      araclarin usb cikislarinin geneli sadece baglanti amacli oldugundan 500 mA civari bir besleme verebilir. kablo eskidikce veya kalite duaukse 300mA civarina kadar yararlanim duser. bu yuzden telefon sarj olamaz ama usb girisi mesgul oldugundan telefon aurekli sarjdan kaybederek calisir.yasadiginiz sorunun nedeni bu.
      cozume gelirsek su an icin benim bildigim kadariyla kpsitor tam bir cozum degil. kapasitor uzerinde akim tutan ancak ihtiyc aninda kosa aureligine besleme yapan bir arac. simdilik superkapasitorlerle bile isyedigin beslemeyi yapman zor. sonucta derdin telefonunun sarj olan pili algilamamasi degil. sarj olamamasi. yani kapasitor arabm calistiginda hemen dolacak ama telefon calisirken saniyeler icinde tukenecek. 3g kullanirken veya gps aktif arama yaparken telefonun 1ampere yakin akim ceker ve bunu dakikalar boyunca yapar. bu akimi karsilmamak icin 1 koli kapasitor lazim. attigin tas urkuttugun kurbagaya degmez.
      kapasitorlu kameralarda guc girisine bagli kapasitor guc kesilince ekransiz olarak sensore yarim dakika kadar daha akim verebilmek icin kullanilir. bu da genelde yetmedigi icin pek cok kera pilli olarak uretilir. boylece mars kapatilinca yarim saat daha cekim yapabilir.
      tavsiyem kendine paralel dis beslemeli kablo yapman olacak. telefonunla araban arasi baglantida kullandigin kabloyu biraz siyir. icinden 4 tne kablo cikmasi lazim. 2si kalin 2si daha ince olur. hepsi ayniysa kablon yan sanayidir. bu durumda genelde siyah olan gnd yani - kirmizi olan vcc yani +beslemedir. garanti olsun diye olcum al. siyah kabloyu voktmetrenin - sine bagla sonra sirayla tum kablolara teker teker voltmetrenin + ucunu baglayrak olcum al. 5v civari voltaj veren kablo cifti besleme kablosudur. tavsiyem bunu araba veya bilgisayar usb disinda biseye bagla. gnd ile birlikte voltajini olctugunde 1 2 volt arasi deger okudugun kablolar data kablolaridir. veri akisi yapar.
      baska cakmaktan sarj aletini bagladigin baska bir sarj kablosundada ayni seyi yap. sarj aletin biraz da olsun kaliteli olsun. 5tllik malzEmeyi kullanma daha iyi.
      telefonu arabaya bagladigin kablo ile sarj aletinden gelen kabloyu paralel bagla. her iki kblonun besleme tellerini + + ya - - ye gelecek sekilde bagla. data hatlarina dokunma. data hatlarina besleme voltaji veriesen bir sure sonra beyin yanar. ancak besleme akimlarini bir araya baglarsan bisey olmaz. devrelerdeki diyotlar gereksiz akim kacaklarini onler.
      bu sayede besleme akimin 1amperin uzerine cikar. telefonun sarjdan yemeden data aktarmaya devam eder.
      ikinci bir secenek usb cikisli bluetooth modulu. turkiyede bulman zor. aliexspres turu sitelere bakmanda fayda var. telefonla bluetooth modulu baglanir data blueyla aktarilir. modul de telefondan aldigi datayi usb cikisi ile arabana aktarir. isin icinde gps 3g ve ekran olmadigindan arabanin usbsinin cikisi da bluetootha yeter. telefonunun usb soketi de bosa ciktigindan rahatca sark edebilirsin. umarim faydam olmustur

      Sil
    2. Merhaba Hocam,
      İlginize teşekkür ederim.
      Derdimin anlattığım kadarını anlamışsınız, eksiklerimi şimdi tamamlayabilirim sanırım.
      Telefonun sadece GPS özelliğini kullanıyorum. İçinde sim kart yok. Eski taşınabilir diskler için kullanılan DATA+POWER kablosunu kullanıyorum. Çakmak adaptöründen 5V 2,1A güç alıyorum. Çalışma sırasında telefonun pili seviyesini koruyor. Buraya kadar sorun yok yani..
      Araç park halindeyken, telefon açık kalmış ve USB bağlı olduğunda hızla şarjı azalıyor. Pil tasarrufu için ya telefonu kapatmak ya da kablosunu çıkarmam gerekiyor.
      Araçta kullandığım DVR cihazında kapasitör var ve kontak açıldıktan 10-15 sn. sonra kayıt yapmaya başlıyor, kapatınca son videoyu kaydedip kapanıyor.
      Sizin sayfanızı okuduktan sonra telefonun şarj sorunu da benzer bir sisteme dönüştürülerek çözülebilir mi diye merak etmiştim.
      Araçtaki çakmak ve Multimedyanın girişleri kol dayama konsolunun içinde bulunuyor. Telefon buradayken bile GPS uydu bulmada sıkıntı yaşamıyorum.
      Başka bir çözüm bulamazsam çakmağa aküden 12V vermeyi düşünüyorum. Bunun da nasıl bir sıkıntı yaratacağını kestiremiyorum..
      Bu arada S3 için 4500 mAH pil siparişi verdim. Yorumları okuduktan sonra işe yaramayacağını düşünüyorum..
      Aklımda şöyle bir "proce" var. Araç stop ettikten sonra devreye giren bir röle ile beslemeyi "bir saat açık tutsun 5 saat kapalı olsun". Bu mümkün olabilir gibi duruyor. Siz ne dersiniz?

      Sil
    3. role mumkun. oncelikle siparis verdiginiz batarya lipo ise isinize yarar. s3un bataryasini acin. devreyi pilden ayirin. sonra yeni pili devrenin giris kismina baglayin. samsungun orjinal piliyse fazla kapasiteyi kullandirtmayabilir ancak telefonunuz uzun sure acik kalabilir. bu arada piliniz kotu bile olsa telefona baglayin cunku pil olmazsa sarj devresi kendini korumaya alip telefonu kapatabilir.
      gelelim roleye
      12 voltluk bir roleyi sarj aletinizin onune takabilirsiniz. boylece kontak kapatilinca role akimi keser. ancak telefon tamamen kapanacagi icin araci yeniden calistirinca telefonu da yeniden acmaniz gerekir. bu durumda telefona sarj baslayinca acilmasini saglayan bir yazilim yazabilir veya yukleyebilirsiniz. isim olmadigi icin google playde var mi bilmiyorum. diger bir ihtimal de arabanin konsolunda bir bosluga 12 volt 4 veya 7Ah lik bir aku koyup araya role atabilirsiniz roleyi sarj aletini motor acikken arabadan motor kapaliyken yedek akuden besleyecek sekilde kurabilirsiniz.
      arada motor kapandiktan bir sure sonra kapansin demissiniz. bunlar icin gecikmeli roleler var ancak hemen tamaminin acik kalma auresi 1dakikadan az. geneli 20 25 sn kadar.
      bunun cozumu icin de onceki yazilim turu birsey kullanilabilir.
      veya anliyorsaniz arduinoda zaman ayarli role devresi kurarak motor kapandiktan sonra iatesiginiz kadar acik kalmasini saglayabilirsiniz. ancak yazilim harici tum yontemler kontak acilinca tekrar telefonu acmanizi gerektirir. tam otonom olmaz.
      tavsiyem yedek aku kullanarak telefonun surekli acik kalmasini saglamaniz.
      teorik olarak mumkun olan ancak denemedigim bir yontem daha var telefonu rootlayip guc almay basladigi anda acilmasini saglayabileceginiz bir yazilim yukleyebilirsiniz. cesitli forumlarda bunun nasil yapilacagi anlatiliyor.
      is burada bitmez. akuden aldiginiz 14 voltu (araba calisirken 14 15 voltvarasi gerilim vardir 12 degil). 3 4 volt arasina indirecek bir ara devre yaparak aractan aldiginiz elektrigi batarya gibi kullanabilirsiniz. bu devre elimde yok ancak 7805 1n4007 diyot ve 25 volt kapaaitorle yapilabilor. nette semayi bulabilirsiniz. boylece telefon akuyu kendi bataryasi zannedecek ve motoe kapninca kapanip motor calisinca acilacak. sarj soketini kullanmayacaginiz icin de sikinti olmaz. ancak dedigim gibi bu teoruk daha once denemedim

      Sil
  13. Merhaba,
    Yukarıda bahsettiğim, DVR cihazımdaki yeteneği telefonuma ilave yazılımla kazandırdım. Kontağı açınca telefon da açılıyor, kapatınca kapanıyor.. Böylece arada şarj kaybı olmuyor..
    Merak edenler için:
    Açmak

    /system/bin/playlpm
    Code:
    #!/system/bin/sh
    /system/bin/reboot

    Kapatmak:

    AutoPowerOff

    Sorunumu yardımlarınızla hallettim.
    Teşekkür ederim.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Devrim bey
    Benim tabletle ilgili bir sorum var yardımcı olursanız sevinirim.Reeder A8i Quad bir tabletim var pili tamamen öldü sanırım tablet hiç açılmaz oldu ben tableti evde kullanıyorum yeni pil takma yerine direkt adaptör ile kullanmak istiyorum çünkü zaten tablet yeniykende şarzı kısa sürede bitiyordu https://i.hizliresim.com/p63RJN.jpg resimde değer bilgileri var şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tableti sarj aletiyle calistirmak kolaydir ancak yine de bataryasini degiatirmeniz gerekir. batarya tamamen oluyse anakart koruma siatemini calistirir ve acilmayi engeller.
      bataryasiz sadece kabloyla calistiracaksaniz internetten 1000mAh civari kapaaiteli bir pil alin. tabletteki pili sokun. o pilin anakarta bagli oldugu kablolara yeni pilinizi dogru kutupla baglayin. genelde kirmizi arti siyah eksi olur.
      eger tablette 3g kullanacaksaniz 2amper veya uzeri bir sarj adaptoru kullaaniz gerekir. sadece wifi ile kullanacak ve cok fazla oyun oynamayacaksaniz 1 amperlik sarj yeter. hem 3g hem de cok ekren grafigi kullanan oyun oynayacaksaniz 1000 degil 3000 mAh civari bir batarya kullanin cunku telefon tabletin en cok akim cektigi anlar 3 veya 4g data aktarimi ve yuksel cozunurluklu goruntu gerektiren yuksek grafik islemlerdir. ikisi bir arada calisinca 3 4 amper civari akim ceker. standary sarj aketleri 2 ampeein uzerinde akim veremez cunku anakartlar bu akimi kaldirmaz. quiksarj 3.0 ve uzeri daha fazla akim verebilir ancak bunun icin telefonun islem yapmiyor olmasi gerek. calisan telefonda quiksarj devreye girmez.
      bu nedenle bahsettigim yuksek akimli islemlerden yapacaksaniz size kapasiteli bir batarya lazim. degilse herhangi bir lipo pil isinizi gorur. normalde 100mAh pilde isinizi gorur ancak acilista biraz yuksek akim gerekir ve adaptorun sinirlari zorlanir. anakarta zarar vermemek icin tampon olarak arada pil bulunmasinda fayda var

      Sil
  15. Bilgiler için çok teşekkür ederim Devrim bey

    YanıtlaSil
  16. tablet pillerdeki gömülü devreleri sökmemiz gerekiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pili ne amacla kullanacaginiza bagli. tablet dizinda tamamen baska bir is icin kullanacaksaniz sokun. ancak kullanacaginiz devrdevrede bir sarj modulatoru olursa iyi olur. tablete takacaksanoz ve pil tabletiniz icin degilse onunuze iki ihtimal cikar. orjinal pilinizde devre varsa simdiki pilin devresi de kalsin ancak orjinal pilde devre yoksa gerekli bilesenler anakarta gomuludur. o zaman iki devre gereksiz olacagindan yine sokun

      Sil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba. Oncelikle işlerinizde kolayliklar dilerim. Hocam benim sorunum telefonumun pili şişti ve ekrani altdan morartiyor. Batatrya degisimi yaptim 2 ay sonra yine ayni sorun ve ayni yerden hemde. Burada yetkili servis falanda yok. Bataryayi aliexpressden sipariş etmiştim. 1. niye ayni sorun ayni yerden şişme olsun. 2. başka bir pili bu telefona uyarlarsam ne olur. Telefonum xiaomi mi5s. Bigilendirirseniz sevinirim. Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. sorunuz icin ihtimal 1 aldiginiz ppillerbkotu cabuk ssisiyor. kaliteli pili bulmak zor deneme yanilma ile cozmek gerekiyor. ikinci ihtimal tablet anakartinizdaki sarj entegresi sorunlu. distan sarj gerekir. bunun icin aliekspreste cok ucuza usb girisli lityum sarj devreleri var onu kullanabilirsiniz. tablet markanizi bilmedigim icin ariza orani hakkinda fazla konusamayacagim. ucuncu ohtimal ekran karti veya ana islemci gibi cok isinan bir parca bbizzat pilinizin o sisen kismina cok yakin konumlandirilmistir. kullandikca o entegre isinir ve pili bozar. bu muhendislik hatasidirbve her zaman devam edecektir. caresi pili disari almaktir. pilin bagli oldugu oablolari biraz uzatip yeni pili arka kapaga monte edin sorununuz cozulur. cift tarafli bant isinizi gorecektir. yapistirirken pile fazla bastirmayin lipo piller disbetkenlere karsi korumasizdir. parmakla tek nokta olarak degil avuc icinizle yayilmis bir basinc uygulayin.
      gelelim ikinci sorunuza. evetbkolaylikla baska bir pil baglanabilir. tabletiniz 3 veya 4gli degilse yani simlarg kulllanmiyorsa herhangi bir lipo pil isinizi gorur. pilin kapaaitesi en az orjinali boyutunda olursa iyi olur. ben daha once telefonumu 18650 denilen yuvarlak pille caliatirmistim. o pillerde c degeri onemlidir bu yuzden ncr ceya cgr kodlu pil kullanin. bu pilleei lehimlemek yerine pil ytagi ile baglarsaniz dahabpratik bur cozum olur. sim kart kullanan tabletlerde tuksek c degeri gerekeceginden lipo pilinizi kaliteli ve yuksek kapasiteli secin. yuvarlak pillerde ncr tip pilin pf veya b son numaralilari ve cgr kodlarinin tamami isinizi gorur. yeni pilinizin baglantilarini iyi izole esin cunkunlityum piller kolaylikla yanar ve yakar. kisa devre sizin icin yaralayici olur

      Sil
  19. Merhabalar. Elimde bataryasi bitik halde 10 inc tablet var. Icini actigimda her biri tek şarj devresine bağli 2 adet 3400 mah 3.7v batarya var. Anakarta siyah ve kirmizi kablo ine bağli durumda . Ben internetten her biri 5000 mah 3.7 v 2 adet batarya aldim. Ancak her iki bataryanin kendi devresi var . Bu bataryalari kendi aarj devreleri ile ayni yere mi bağlamaliyim. Yani nasil bir bağlanti kurmam gerek ? Teşekkeurler

    YanıtlaSil
  20. Bu arada soylemem gerek. Tableti sarj a takinca kirmizi şarj isihi yaniyor ancak 20 25 dakika sonra kirmizi şarj isiğı yanip sonmeye basliyor 24 saat te şarjda kalsa açinca %40 gosteriyor ortalama 5 dakika da 0 a kadar inip kapaniyor. Tablet dark evopad r9726 3g

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gormeden ezbere konusmayi sevmem ama anladigim kadarina cevap vereyim. 2 yeni pili devrelerini cikarmadan tabletin sarj devreaine bagladiniz ve sarj olurken sikinti oluyor. bunun 2 nedeni vardir. birincisi iki devre birbirine uyumlu degildir. ornegin tabletin sarj devresindeki entegre 3700e goredir ama pilinki 5000e. bu durumda sarj 3000mah civarinda bir akimi pile verdikten sonra akimi kkucultmeye calisacak ancak pilden gelen voltaj yeterli sarji gostermgostermediginden hata verecek. sonucta 3700luk pilde 3000 yaklasik yuzde 75 eder ve devre pilden gelen voltajin 4 den fazla olmasini bekler. ama 5000lik pil icin 3000 daha yarinin biraz uzeri oldugundan pil 3.5 vokt civari bir gerilim verir. sarj entegresi de pil arizali zanneder ve sarji keser. tersi de olabilir pilin devresi tabletten gelen akim ve voltaji yeterli gormeyip sarji kesiyor olabilir. bu arada rakamlar farazi. kolay anlatmak icin.
      bu olayi asmak icin bebence ilk yapmaniz gereken yeni aldiginiz aldiginiz pilin devresine bakin. pilden devreye giris yerini direk tabletin devresine lehimleyerek pilin devreyi devre disi birakin. olmazsa tersini yapin. tabletin sarj devresine giren voltaji direk pilin devresine baglayarak pilin devresini kullanin. bu buyuk oranda sorunu cozer ama tablet anakartinda sarj devresine giris akimini bulmak oldukca zordur. hatta bazi durumlarda voltaj direk 5 volt civari oldugundan pilin devresi bunu tehdit sayabilir ve sarji keser.
      bu durumda amatorler icin yapulabilecek tek sey kalir. pili kendi devresinden tabletin anakartina baglayin. sonra o baglantidan bir paralel hat alip disaridan lityum pil sarj eden kucuk devreler satiliyor. onlardan alip baglayin. sarji baska bir devre ile yaparsiniz ama pilin gucunu rahatca anakarta iletebilirsiniz. bu devreler 5 10 tl civarina n11 gitti gibi yerlerde satiliyor. ustelik mi ro usb girisli olduklarindan yine herhangi bir android sarjiyla sarj edebilirsiniz. goruntu mukemmel olmaz.

      Sil
    2. goruntuden kastim tabletin ekrani degil dista kalan pil ve sarj devresi goruntusu.
      bu arada demin soylemeyi unuttum. bir biger olasilik da tabletin sarj entegresinin bozuk olmasidir. bu durumda da verebilecegim tavsiye yine dis disj devresi olacak

      Sil
  21. Devrim hocam cevap icin tesekkuler. Pilleri ipral ettim 5v 2.4 amperlik syrox marka hizli sarj cihazini dogrudan anakarta ( pilin anakarta baglanti yerlerine taktim ) sorunsuz calisiyor. Komik olan ise sanki batarya varmis gibi sarj zamanla azalip bitiyor. Ac kapa yapinca 100 % olarak yenidan basliyor. Elimde kalmasin diye bubsekilde kullanacagim. Zaten eski bir sistem oldugu icin hatun mutfakta tv dizi izliyor ona yeter :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bildigin yol en kisa yoldur derler ya sizinki de risksiz yol en kisa yoldur diyerek atasozune uymus. dediginiz dogru elinizde yedegi yoksa risk almamak en iyisi.
      pilin arda bitiyor gorunmesinin iki sebebi olabilir. birincisi bazen islemci ve internet baglantisi bir sureligine cok yuksek akim ceker. bu durumda sarj aleti o akim ihtiyacini karsilarken voltaj kaybi yasar. anakart da pil bitiyor voltaj ondan dustu zanneder. ikincisi sistemden akim cekildikce sarj devresindeki eprom sistemde dolasan toplam akimi hesaplayip pil yaklasik su kadar bosalmistir diye islem yapar. eski tip laptop pillerinde cok olurdu.

      Sil
  22. Üstadım hayırlı bayramlar, Asus Zenfone 2 telefonum var ama batarya konusunda oldukça sıkıntılıyım.
    Orj batarya piyasada yok ve yeni aldığımda tüm günü çıkartan yan sanayi bataryalarda 3-4 ay sonra yarım güne kadar düşüyor.
    Bu yan sanayi pillerden sökeceğim devreyi piyasadan tedarik edeceğim (telefonun içine sığabilecek boyutta) başka bir pile takmayı düşünüyorum.
    Yazılarınızdan anlayabildiğim kadarıyla bu mümkün olabiliyor. Orjinal şarj ünitesi ile kullanmayı düşünüyorum.
    Peki 3000 mAh pil yerine daha yüksek kapasitede pil kullanmak şarj ederken bir sıkıntı yaratırmı ?
    Yoksa 3000mAh bir pilmi tercih etmeliyim.

    YanıtlaSil
  23. Daha yüksek kapasiteli pil kullanabilirsiniz hocam. Yan sanayi pillerin devreleri sadece sarjın dolduğunu veya azaldığını anlar. Kapasiteye bakmaz. Bazı orjinal devreler buna bakar. Ayrıca bir kısım orjinal devre de ilk pilin şarj sayıaı gibi bilgileri kaydederek belli bir sayıya ulaştığında kendini kapatır. Yani 0 pil bile taksanız bunu boş algılar. Bu nedenle tavsiyem modifikasyonda yan sanayi batafya devresi kullanmanız. Yan sanayi pil devreleri ayrıntıyla uğraşmaz sadce şarj olup olmadığına bakar. Bu nedenle daha yüksek kapaaiteli pil takabilirsiniz hocam bir sakıncaaı olmaz.

    YanıtlaSil
  24. Selam telefondan söktüğüm bataryanın şarj devresiyle pili başka projede kullanmak istiyorum fakat şarj devresindeki + ve - ye direk 4.2 volt versem pil düzgün şarj olurmu olmazsa nasıl bağlantı yapmalıyım devrede b+ b- ve p- yazan yerler var bağlantıyı nasıl yapmalıyım

    YanıtlaSil
  25. Hocam o devreler yaklaşık 8 volta kadar olan girişi 4.2 voltla sınırlar. Bu yüzden direk 4.2 volt veraeniz şarj olur. Ancak ne kadar kaliteli olursa olsun devrede kayıp yaşanacağından tam şarj alamazsınız. 4.5 voltun altına düşmemeye dikkat edin.
    B+ pilin +sına b- pilin - sine bağlanacak. P- iki pil bağlandığında ortadan şarja katılıp 2 pilin dengeli şarj olmasını sağlar. Devreyi yapan fabrika büyük ihtimalle devre kartını aldığı yer ucuza getirmek için birden fazla devre tipine uygun yaptığından siz p alanını gördünğz. Çok büyük ihtimalle p ucu boş. Denemek isyeraeniz b+ ile p- araaındaki voltajı ölçün 4 civarı görürseniz p ucu aktiftir ve seri bağlı 2 pili şarj edebilir.
    Şarj devrelerinin dayanacağı maksimum çıkış akımı vardır. Bu da genelde pilin kapasitesi kadardır. Yani 3000 mah piliniz varsa devrenniz 3 a vcivarı akım çıkışına izin verir. Bu yğzden söktüğünüz pili kullanacağınız devrenin çektiği akımın bu sınırda kalmaaına dikkat edin. Yoksa devee sürekli akımı keser. O devreler pili şarj ermenin yanında genelde aşırı ısınmayı önlemek için çıkış akımını da kontrol eder

    YanıtlaSil
  26. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  27. Selam aleyküm
    Elimde 100 e yakın tablet bataryası var hepside 3000mah ve bunları hepsinde devre var bunları seri bağlıyarak 60v elde etmek istiyorum 16 seri 3 tanede paraler bağlarsam şarz edermiyim yada bms şaezmı kullanmam gerek 18650 gibikoruma devreler gerek varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam dediğin şekilde 60 voltu elde edersin. Bana sorarsan devrelerini ayırıp birleştir. Çünkü devreler aynı olmaybilir. Kimi voltaj duyarlıyken kimi akıma duyarlıdır. Bu durumda piller eşit hızda boşalmaz. Şarj etmektede büyük ihtimalle sorun yaşarsın.
      Lipo tblet pillerinşn c değerleri genelde birbirlerine yakındır. Bu yüzden devresiz daha verimli olur.
      Şarj etmeye gelince. Lipo pillerde 18650 pillerin yni li ion pillerin aksine her pil için özel devreye gerek yok. Yani devrenin toplam voltajın göre ypılmış bir lipo cihazıyla + ve -den akım vererek şarj edilebilir. Bu devre batarya grubunun voltjın uygun olursa sorun yaşanmaz.
      Ancak 60 voltluk lipo devreyi bulbilirmisinşz bilmiyorum. Artı ve eksşden direk şarj olması özel devre gerekemeyeceği nlmın gelmez. 60 voltluk devreyi bulur veya yaprsanız. Tek bir devreyle şarj edersiniz

      Sil
  28. Hocam merhaba,
    Probook marka bir tabletin 3.7 volt 8000 mah etiketli bir pili çıktı içinden. Aynı model araştırdım bulamadım. Yerine 7.4 V 3000 mah bağlasak çalışırmı zararı olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Calisir ama tahminen 1 ay icerisinde anakarti yakarsiniz. Mah degeri pilin ne kadar dayanacagini gosterir ve cihaz pilden amper miliamper degerini ihtiyaci kadar ceker ancak volt gerilimdir. Ozel bir voltaj kontrolcu yoksa pilin voltaji devreden serbestce akar. Devrenin tasarlandigi voltajin disina cikmak bu yuzden iyi bir fikir degildir. 3.7v 3000mah bagladiginizda piliniz daha az dayanir ama devre zorlanmaz. 7.4 3000mah baglarsaniz anakati yakarsiniz. Araya uyumlayici devre veya step down hazir devre koyarsaniz iyi olur. Ancak onlarda sabir giriste sabit cikis verir. Ornegin 7.4v giris 3.7v cikis ayarladiniz. 7.4 pil kullanildikca 7.0 a duserse cikis ta 3un altina duser. Bu size zarar vermez sadece pilinizin tum kapasitesini kullanamazsiniz. Bunun icin sabit cikisli step down devreler var ama onlarda yeni pil fiyatina bu nedenle kisisel fikrim yeni bir 3.7v pil alin

      Sil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaziniz mail olarak geldi. Cevap yazmak icin girdigimde buradan silinmisti. Umarim bir aksilik yoktur. Yazinizdan tam olarak ne yaptiginizi anlamadim. Biraz daha acar misiniz

      Sil
  30. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba elimde Casper marka tablet var.2 tane 3500 mah.lion bataryası var.paralel bağlı.Benim sorunum tabletin şarj soketi ve veri yolları onarılamaz durumda deforme.Tablet açılıyor.Fakat şarj olmuyor.bataryayı dışarıdan nasıl şarj edebilirim.İnternetten aldığım 1 A Max çıkış verebilen hazır devre ile denedim kırmızı şarj ledi yanıyor fakat sarj olmuyor.sarj devresinin out çıkışını kullanmadım.Direk batarya uçlarına bağlantı yaptım.Yani yükle ile batarya ucları ortak.Birde pilin 3.beyaz bir kablosu daha var.Kablo boşta.Pili nasıl şarj edebilirim.Cevabınız için teşekkürler.iyi çalışmalar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam olayi tam anlamadim. Anladiklarim. Tanlet pilini normal yolla sarj edemiyorsunuz bu nedenle diaardan sarj icin yaklasik 5 tl lik hazir tp devresi aldiniz. Bunlar 2 tiptir. Biri korumalidir. Biri korumasiz. Korumasiz olan devrenin guc girisinin obur tarafinda sadece B+ ve B- diye 2 cikis vardir. Bu devre sadece sarj eder. Korumali devrelerde ayni yerde B+ve-nin yaninda out +ve-olur. Outlar yuke baglanir pile degil. Eger bu tip bir devreniz varsa ve pili B yerine out kismina baglamissaniz sarj edemezsiniz.
      Ikincisi piliniz kritik voltajin altina dusmustur. Voltmetreniz varsa pilinizin kutuplarini olcun. 2.5voltun altindaysa piliniz omrunu tamamlamistir. Yeni pil almaniz gerekir.

      Sil
  32. : Yakışıklı diyor işte of laf diyor sana bu

    YanıtlaSil
  33. Selam devrimctr kolay gelsin ben cami kırılmış tabletin pilini diğer bı tablete taktım bı sorunla karşılaştım yardımcı olabilirmisin. Pili arızalı olan batarya özellikleri 3.8 volt 2500 mAh yerine kullandığım batarya ise 3.7 volt 2800mAh ve tableti şarja taktigimda şarj ediliyor diye gösteriyor ama saatlerce yüzdesi 1 bile yükselmiyor neden aceba

    YanıtlaSil